De zonnecollector

Collectorplaat

Het belangrijkste onderdeel van onze zonnecollector (ook zonneboiler genoemd) is uiteraard de collectorplaat. Die ligt pal op het zuiden, heeft een hellinghoek (hoek met de horizon) van 50o en een oppervlak van 2,83 m2.


Voorraadvat

De collector of zonneboiler is aangesloten op een voorraadvat van 120 L en een HR-combiketel. Het tapwater van alle hete kranen in huis wordt dus door de collector voorverwarmd. De pomp van de zonnecollector heeft een vermogen van 54 W.
Elk jaar begin mei trekken we de stekker uit de contactdoos van de combiketel. De CV is in de zomermaanden niet nodig en verbruikt zodoende geen elektrische energie. Tot eind september levert de zonnecollector voldoende heet water voor ...

  • afwas (met de hand)
  • wasmachine ("hotfill" met de hand)
  • douchen
  • schoonmaak etc.

Δ-T regeling

De Δ-T regeling is een klein kastje met elektronica, bevestigd op het voorraadvat. De regeling heeft twee taken: Twee foto`s van de Δ-T regeling in werking:

De collector doet al dienst sinds 19 februari 1996. Op 31 mei 2008 sloeg de bliksem in het lichtnet. In de hele wijk was er flinke schade aan allerhande elektrische apparatuur. Ook de Δ-T regeling van de zonneboiler begaf het. Gelukkig vergoedde de verzekering alle schade en was de zonneboiler binnen enkele weken weer "onbeam".

Verder zijn er nooit problemen met de zonneboiler geweest. Het enige onderhoud bestaat uit het jaarlijks bijvullen van water voor de warmtewisselaar. Ook wordt de collectorplaat af en toe schoongemaakt: bij mooi weer lekker het dak op, terwijl de buren beneden op straat hun bolides soppen...