Omvormers

Voor de 15 panelen hebben we 4 soorten omvormers:

Soladin 120

De eerste 4 Shell-panelen leverden via 4 Soladin 120 omvormers aan het net. Ze deden het ruim vier jaar prima (ze zijn nu naar de bliksem...).
Omdat de omvormers bij zomerweer nogal warm kunnen worden - zeker op zolder - heb ik wat afgedankte PC-ventilatoren over de koelopeningen gemonteerd. Die ventilatoren werken uiteraard op enkele kleine hobby zonnepaneeltjes, bevestigd bij het dakraampje, met dezelfde oriŽntatie als de panelen buiten. De PC-fans koelen dus alleen wanneer de zon schijnt, gratis. En: het werkt. Sindsdien heb ik nooit meer gezien dat de Soladins hun vermogen "aftopten".

Gridfit Exendis

De 4 Isofoton panelen werken paarsgewijs aangesloten op 2 Gridfit Exendis omvormers. Ook deze Gridfits zijn tot nu toe zeer betrouwbaar gebleken. En ook de Gridfits worden gekoeld met iets grotere, afgedankte PC-fans op zonnestroom. Ze voelen zelfs lekker koel aan bij temperaturen op zolder boven de 30 oC !


Mastervolt Sunmaster 130S

Deze omvormers zijn op de achterkant van de 7 Shell panelen gemonteerd. Van hieruit gaan kabels met netspanning naar een verzamelkast op het garagedak. Vanuit deze kast loopt dan één netkabel naar de aparte PV-groep in de meterkast.
De zeven Sunmasters zijn niet direct te "monitoren", en dat is jammer. Alleen een totale vermogensmeting - evtl. na uitschakelen van alle andere omvormers - geeft de bevestiging dat de Sunmasters nog netjes werken.


Mastervolt 600

Vervelend nieuws:
Helaas hebben de vier Soladin`s het allemaal tegelijk begeven bij een blikseminslag (31 mei 2008) in het lichtnet van de wijk. In de hele buurt is daardoor veel elektrische apparatuur vernield.

Na veel contacten met Mastervolt en diverse leveranciers hebben we toch maar een Mastervolt 600 aangeschaft; de kleine Soladin`s zijn nergens meer te koop. De 600 bedient nu onze vier eerste Shell-panelen.

Qua rendement zal de Mastervolt 600 niet de mindere zijn van de Soladins. Toch is dat in onze situatie niet vanzelfsprekend; in de winter krijgt soms maar één van de 4 panelen om de beurt zonlicht. Ondanks de vrijloop diodes in de andere 3 panelen brengen dan afzonderlijke, kleine omvormers waarschijnlijk meer op.

Aan het "design" van de 600 raak je gewend (ik vind hem lelijk, kwestie van smaak) hoewel ik één knipperende LED ook voldoende had gevonden. Verder vinden we hem nogal lawaaierig; alle PC-fans op zolder bij elkaar zijn veel stiller en maken aangenamer geluid (zoeven i.p.v. brommen) dan de Mastervolt 600.