Nestkast-radio

How come ...

Het begon met het ontwerp van een simpele AM-ontvanger. Studenten mochten hem vervolgens bouwen in het kader van een basiscursus elektronica. Al gauw bleek dat de behuizing van de radio voor sommigen een grotere uitdaging vormde dan de ontvangstqualiteit. Dat resulteerde onder andere in sigarendoosjes, speakerboxen, regenpijpen, bierkratten en zelfs een verbouwde jaren 50-Philipsradio als omhulsel voor de zelfgebouwde ontvanger.

De koorts sloeg over. Zelf koos ik een afgedankt nestkastje als behuizing. Aan de achterkant zitten aansluitingen voor de antenne en de aarde. Met de draaiknop aan de zijkant kun je diverse zenders kiezen. Aan de onderkant kun je een koptelefoon inpluggen. De radio werkt ook prima in de schaduw. Want natuurlijk heeft de radio twee zonnepaneeltjes als energiebron op het dak !

Nieuwsgierig? Jaloers wellicht? Ook eens op zondagochtend in de achtertuin ingeplugd "Vroege Vogels" willen beleven als AM-luistervink?

De ontvanger

Allereerst hebben we een ontvanger nodig. Radiosignalen moeten uit de ether worden opgepikt m.b.v. een antenne. Vervolgens filteren we het Hilversumse Radio - 1 AM-signaal uit het aanbod. Natuurlijk moeten we ook andere stations kunnen kiezen met een draaiknop.
Rechts staat het schema van de ontvanger. Het gaat uit van een ontwerp dat ik heb gevonden op schakelingenonline.nl. Daar staat ook een helder verhaal over de ontvanger en de gebruikte onderdelen. Ik heb daar de aansluitingen bijgetekend van de antenne (Ant.) en de aarde (het symbool ). Verdere aanvullingen:

De versterker

Bij gebruik van een oordopje met hoge weerstand (minimaal 2 kΩ) is de beschreven ontvanger voldoende. Wil je een gewone koptelefoon gebruiken dan heb je een versterker nodig.

De onderdelen uit het schema hiernaast zijn als volgt:

De uitgangen van de ontvanger worden tussen "signaal in" en 0 Volt aangesloten op deze schakeling. De koptelefoon komt tussen "signaal uit" en 0 Volt. Wil je "stereo-achtig" geluid, dan sluit je beide kanalen van de koptelefoon aan, en natuurlijk weer de 0 Volt (aarde).
Met hartelijke dank aan Jan Leisink, (ex-)leraar techniek uit Nijmegen.

De energiebron

Natuurlijk gebruik je zonnepaneeltjes als energiebron. Twee stuks in serie geschakeld leveren voldoende spanning en vermogen om de radio zelfs in de schaduw te laten werken. De gekozen paneeltjes (in serie geschakeld) zijn van het type 2 V en 200 mA.

terug naar overzicht van projecten