Gadgets

Hier groeit een verzameling kant- en klaar verkrijgbare "apparaten" die gebruik maken van zonne-energie. Vaak zijn het hebbedingen waar de mens vrolijk van wordt. Alle exemplaren hieronder hebben we van dierbare vrienden als cadeau mogen ontvangen: de zon als verb(l)indende relatie-factor !

Zonnemolens

Twee heel verschillende types zonnemolens voor de vensterbank:

Een klassieker: de zonnemolen.
Werkt op (licht-)straalaandrijving.


zonnestraal-molen
Een de windmolen op zonne-energie is ook een eyecatcher voor bijgangers.
Met dank aan Wilo en Wijnand.

zonnemolen

Batterijlader

Er zijn veel modellen acculaders op zonne-energie in de handel. Deze laadt de NiMH-accu's van verschillende afmetingen (micro, penlite, mono). Bedoeld voor klokjes/wekkers, camera's, led-lampjes, melkschuimer, fietsachterlicht ...

Een metertje geeft aan hoelang het duurt voor de accu helemaal is opgeladen. Je hebt er weinig aan, want gemeten wordt alleen de laadstroom. Er wordt geen rekening gehouden met de toestand van de accu (leeg of vol), en ook de capaciteit maakt niet uit. Maar het oogt prachtig als de wijzer in vol zonlicht ver uitslaat.

In tegenstelling tot de oudere NiCd-accu's hoeven de NiMH-exemplaren niet helemaal leeg te zijn bij het opnieuw laden. Ook mag je ze al weer gebruiken als ze nog niet helemaal opgeladen zijn. Zij hebben weinig last van het geheugen-effect. Dat maakt ze zeer geschikt voor PV-acculaders.

Met dank aan Greet en Wim.PV-acculader
LunarCar

LunarCar

De LunarCar is meer dan 'gewoon' speelgoed. Belangrijk is uiteraard dat hij op zonlicht rijdt; het mini‑paneeltje torent boven het gevaarte uit. De scharnieren van het chassis zorgen voor een golvende manier van verplaatsen. Daardoor kantelt ook het paneeltje voortdurend tijdens de rit.

Het voertuigje heeft wel zonlicht nodig; in de schaduw of bij betrekkende hemel komt de LunarCar enigzins knorrend tot stilstand. Op de keukentafel wandelt hij geduldig achter de schaduw van de planten aan.

Behalve futuristisch oogt de LunarCar door het mooie houten frame en de kleurrijke tandwielen van de overbrenging ook heel vrolijk. Dat word je trouwens al bij het in elkaar knutselen van het nogal uitdagende bouwpakket. Goed gezien dus,
Robin en Maren !Speedboat

Liefst vijf verschillende toys kun je in elkaar knutselen met als basis het zonnepaneeltje en de elektromotor met overbrenging. De meest spectaculaire uit de bouwdoos vind ik de speedboat.

In de wintermaanden vertoeft hij op de vensterbank zonder veel te doen; de motor heeft nogal wat zonlicht nodig om op gang te komen. Maar dan heb je ook wat ! De overbrenging maakt een heerlijk kabaal en wekt de indruk dat er diverse pk's worden geleverd door het paneel van 3 bij 4 cm ...

In de zomer mag de boot mee naar buiten en kan zich uitleven in het ruime vogelbad. Daar crosst hij vrolijk richting zon tot aan de overkant, botst op de 'kade', dobbert langzaam en al draaiende terug tot het paneeltje weer voldoende zon vangt voor een nieuwe sprint: never a dull moment.

Met dank aan de snelle dames Irma, Marian en Isabel.speedboat