Stamboom van de familie Schre(e)ven

Nieuws

27 AUG 2021 - Boven-Leeuwen

de grafsteen van Maria Petronella Schreven in Boven-LeeuwenEen nieuwe fietstocht door het Land van Maas en Waal voert naar Boven-Leeuwen. Daar ligt Maria Petronella Schreven begraven.

Meer informatie over haar is te vinden via onze pagina Begraafplaatsen.13 AUG 2021 - ✝ Jan J.W.

Jan Schreeven uit Osterspai (D); 1920-1990Vandaag is het 31 jaar geleden dat Jan Johannes Wilhelmus Schreeven in Osterspai (D) overleed.

Zoals elk jaar wordt 'Papa Jan' met enige weemoed herdacht.

19 AUG 2021 - R ∞ C klaar

Eindelijk is het zover: de webpagina over het Dreumelse paar Rutgerus Schreeven en Catharina Smulders is af.

Twee van hun 12 kinderen hebben de naam Schre(e)ven doorgegeven. Voor hen zijn aparte pagina's in de maak.

21 AUG 2021 - ✝ Tante Käthe

Katharina Schreeven uit Osterspai (D); 1925-2020Één jaar geleden overleed Käthe Schreeven, op 94-jarige leeftijd.

Ook aan haar denken we terug in warme herinnering, zowel in Duitsland als in Nederland.7 JUN 2021 - Vijf keer nul

Weer eens superweer, geen wolkje aan de hemel. Een flinke dagtocht voert eerst naar Appeltern, bekend om zijn Show-tuinen. Beschikt ook over twee kerkhoven.

Dan naar het dorpje Altforst, midden in het Land-van-Maas-en-Waal. Eveneens twee kleine kerhoven. Via Puiflijk (1 kerkhof) naar Druten, de grootste plaats in de regio. Hier geldt eindelijk: liever koffie dan kerkhof...

Samenvatting m.b.t. Schre(e)ven-graven: vijf keer de nul. Hoewel: 71 km, ook iets waard. De kaart is eveneens vernieuwd.

30 MAI 2021 - Weurt

Weertje voor zondagsfietsers en verjaardagskinderen. Desondanks (of juist daarom) een kerkhof bezocht, in Weurt bej Nijmegen.

Hoopvol werd gespeurd, want hier is 183 jaar geleden de plaatselijke pastoor Reinerus Schreven overleden. Maar zijn graf is helaas niet meer aanwezig.17 MEI 2021 - Velden (L)

Tijdens een korte vakantie in Midden-Limburg werd het aardige plaatsje Velden bezocht.

Wie schetst de verbazing als daar midden in het centrum een dubbele naamgenoot de gevel siert?

20 MEI 2021 - Beuningen

Enkele kilometers ten westen van Nijmegen ligt Beuningen, met rond om de Johannes-XXIII-kerk de nette begraafplaats.

De wandeling gaat langs alle graven; er zijn echter geen Schre(e)vens meer te vinden.

21 MEI 2021 - Gezin R∞C

In bijna elke aflevering van het Stamboomblaadje komt het gezin van Ruth en Catharina voorbij. 'Hun' webpagina is echter nog steeds niet klaar: tot dusver werden meer dan 100 personen bij het onderzoek gerelateerd aan dit gezin. Nog even geduld...

een/twee keer Schreven in Velden (L)


07 MEI 2021 - Dreumel 1840-1860

de verdeling van leeftijden waarop men overleed in Dreumel tussen 1840 en 1860

Twaalf kinderen had het 19e-eeuwse gezin van onderwijzer Ruthgerus Schreven en Catharina Smulders uit Dreumel. Ze zijn geboren tussen 1822 en 1841. De laatste twee zijn in 1917 overleden, in Dordrecht en het Brabantse Diessen.

Van alle 12 zijn nu de ambtelijke gegevens bekend, en dus verschijnt het gezin binnenkort binnen deze stamboom, in de 'rode' tak onder [6i].

Een onderzoek naar het wel en wee van dit gezin leidde tot een bredere vraag: hoe groot was werkelijk de kindersterfte in die periode?

Daarvoor zijn nu 795 overlijdensaktes doorgespit, opgesteld vanaf 1840 t/m 1860 in Dreumel. Het resultaat is hiernaast te zien.
De belangrijkste conclusies:

  • je had rond 1850 een ongeveer even grote kans om als 10-jarig kind te overlijden als een 80-jarige
  • er waren destijds in verhouding 15 keer zoveel doodgeboorten als nu
  • de kans om tijdens je eerste levensjaar te overlijden was toen 45 keer groter dan nu...

20 APR 2021 - Wamel

uit de grafsteen van Agnes Het best denkbare fietsweer lonkt, dus op naar Wamel.

Het dorp ligt helemaal in het noordwesten van het Land van Maas en Waal. Wamel is het buurdorp van Dreumel.

Op het kerkhof bij de Sint Victorkerk ligt het graf van Theo Schreven en diens vrouw Wilhelmina van Elst. Hun jong overleden dochter Agnes Schreven heeft haar laatste rustplek gevonden op de Algemene Begraafplaats ten oosten van het dorp, dichtbij Beneden-Leeuwen.

Een toevallige ontmoeting op het kerkhof werpt een nieuwe blik op het gezin van Theo en Wilhelmina. Daarover binnenkort meer, in de volgende uitgave van het Stamboomblaadje.11 APR 2021 - J.E.S.

de rode tak van de stamboom De twee laatste edities van het Stamboomblaadje™ gaan voor een groot deel over Johanna Elisabeth Schreven. Zij werd in Dreumel geboren, als jongste dochter van de onderwijzer Ruthgerus Schreven (6i) en Catharina Smulders.

Haar recent ontdekte geschiedenis omvat een verloren zusje, drie bakkers, een netelig relatieprobleem, een gevonden broertje, de ijzerdraaier, haar dochter Catharina, een 101-jarige kleindochter, vele dieptepunten en nog meer verhuizingen...

... die ons naar Hurwenen leiden, naar Rotterdam, Brussel, Schiedam, Zwijndrecht, Dordrecht...
25 MRT 2021 - 5 Generaties

Er is een kleine mijlpaal bereikt: op de website zijn nu alle leden van de generaties 1 t/m 5 geplaatst, met hun tot nu toe gevonden gegevens. Deze Schre(e)vens en hun families zijn te vinden bij personen, en ook via elk uitklapbaar OVERZICHT.

Definitief volledig is deze informatie echter nooit; herhaaldelijk stuit men bij het graafwerk in de archieven op aanvullingen en correcties.

23 MRT 2021 - Winssen

Voor de tweede keer toog de redactie naar het kerkhof van Winssen.

Samen met de eerdere informatie heeft dat geleid tot een pagina over de begraafplaats van Winssen.

de oude kerktoren van Winssen8 MRT 2021 - Francisca

Haar volledige naam is Johanna Francisca van Stekelenburg, meisjesnaam Schreven. Zij werd de oudste vrouw uit de grote stamboom van de familie. Geboren op 03-08-1858 in Horssen, getrouwd op 17-11-1881 met Godefridus van Stekelenburg, overleden op 30-11-1967 te Mierlo-Hout (Brabant).

Een snelle berekening leert ons: Johanna Francisca werd 109 jaar oud.

8 MRT 2021 - Moeders

Vorige generaties waren soms gezegend (?) met veel kinderen. Zoals eerder vermeld had Jacobus Schreven liefst 14 kinderen uit twee huwelijken (en hij was drie keer getrouwd).

Van de vrouwen uit onze familie hadden Petronella Maria Schreeven (6d) en ook Catharina Schreven (7h) beiden 11 kinderen.
En misschien vinden we nog meer...

8 MRT 2021 - 13-15-17

Drie jonge Schre(e)ven-meiden. Anna Catharina Jacoba Schreeven werd met 13 het slachtoffer van de Spaanse griep, in Dreumel, nov. 1918.

Avyola Johanna Alida Schreven had een aangeboren hartafwijking. Zij stierf in 1972 met 15 na een operatie, in Nijmegen.

Agnes Schreven uit Wamel overleed na een tragisch ongeval. Zij werd 17 jaar oud.

23 FEB 2021 - Krokustocht

Met dit geweldig mooie voorjaarsweer zijn we niet meer te houden. Dus kwam er die krokustocht, via Nijmegen, Molenhoek, Heumen naar Overasselt.
Naast de St. Antoniuskerk ligt onder een stralend zonnetje het graf van Wilhelmina Johanna Schreven. Foto en info nu bij Begraafplaatsen → Overasselt.

22 FEB 2021 - Blaadje

Vandaag is weer een nieuwsbrief verstuurd aan alle abonnees: het Stamboomblaadje.

Over dubbele achternamen, meerdere pastores in de familie, en een jeugdig portret... te plukken via het Contact-formulier.
13 FEB 2021 - Napoléon was here!

kaft van een huwelijksregister, Nijmegen 1811, gemeente HorssenWie vanwege stamboomonderzoek in Nederlandse archieven documenten uit de tijd rond 1810 bekijkt, zal gauw ontdekken, dat enige kennis van de Franse taal buitengewoon nuttig is. Hoe is dat mogelijk? De Nederlandse taal bestaat immers al lang en is bovendien eerder verwand aan het Duits of het Engels?
Laten we eens kijken wat er rond 1800 in 'de Nederlanden' aan de gang was!

Al was de Bataafse Republiek nog een exportproduct van de Franse Revolutie en slechts losjes aan de Franse invloedssfeer verbonden, toch bestond er hooguit een lichte hang naar het Frans als alternatieve taal. Op het continent werd het Frans destijds nog het meest als "wereldtaal" (lingua franca) gezien; in de direkte buurlanden van Frankrijk speelde het die rol nog sterker.

De invloed van de Franse revolutie op de Nederlandse werd geleidelijk steeds groter; vooral met de opkomst van een zekere Napoléon Bonaparte kwam nieuwe dynamiek in de zaak. Sinds 1799 aan de macht en vanaf 1804 zelfs keizer van de Fransen, voerde hij in 1806 de monarchie ook in Nederland weer in, en installeerde zijn jongere broer Lodewijk als Koning van Holland. Deze echter stelde zijn 'GROTE' broer teleur en gedroeg zich 'te Nederlands', zodat de Keizer het land slechts vier jaar later helemaal in zijn rijk inlijfde - dat zou tot 1813 zo blijven.

Samen met de Franse wetgeving, de code civil, of Code Napoléon (die ook na Napoléon vrijwel volledig overeind bleef), werd gaandeweg ook officiëel het Frans ingevoerd als tweede overheidstaal, gelijkwaardig naast het Nederlands. Daarmee gepaard gingen bepaalde maatregelen, b.v. dat iedere burger voortaan een achternaam moest hebben, of dat men verplicht aan de rechte kant van de weg moest rijden - tegenwoordig voor ons vanzelfsprekendheden.

De dwingende noodzaak om in dit verband ambtenaren in dienst te nemen die ervaring hadden met deze wetten, leidde ertoe dat vooral in dergelijke kringen van ambtenarij en ministeries het Frans de relevante taal werd - dat was immers de taal die de Franse ambtenaren spraken! En precies dat ontdekken we dus vandaag de dag, liefst 200 jaar later, wanneer we in Nederlandse archieven uit die periode graven!

 Voor wie deze periode interessant vindt: binnenkort is hier ook een uitvoerige beschrijving te vinden.10 FEB 2021 - Jacobus Schreven en zijn drie vrouwen

Er zijn enkele nieuwe personen uitgewerkt in de stamboom. Opvallend en uitgebreid zijn de gegevens over Jacobus Schreven, nr. 5d in het Overzicht. Hij was drie keer getrouwd, werd vader van liefst 14 kinderen en van tenminste 22 kleinkinderen.

Bij de genoemde rubriek personen staan nu ook de vorderingen vermeld. Daar kun je aflezen hoe het er voorstaat met het invullen van alle beschikbare gegevens. Nu (10 feb 2021) staat de teller op 17%.

8 FEB 2021 - Begraafplaats Horssen

We hebben al eerder (8 dec 2020) bericht over het bezoek aan Horssen. Daar vonden we de bijzondere graven van Johanna Schreven en haar echtgenoot Willem van Sunten.

Er is nu een pagina over deze begraafplaats, met foto's van de twee graven. Te vinden onder Begraafplaatsen - Horssen.
Eerder verschenen Nieuwsberichten zijn nog te vinden in het Nieuws-archief


klik hier om het OVERZICHT van de stamboom te openen/sluiten
1
2
3
4a 4b
5a 5b 5c 5e 5d
6a 6b 6c 6d 6e 6f 6i 6g 6h
7a1 7a2 7c 7b 7d 7i 7e 7h1 7h2 7f 7g
8c 8b 8a 8d 8e 8h 8g 8f
9b 9a 9k 9d 9e 9i 9c 9f 9g 9h
10a 10b 10c 10d 10e 10f

naar boven