Stamboom van de familie Schre(e)ven

Nieuws


klik hier voor een OVERZICHT van de stamboom
1
2
3
4a 4b
5a 5b 5c 5e 5d
6a 6b 6c 6d 6e 6f 6i 6g 6h
7a1 7a2 7c 7b 7d 7i 7e 7h1 7h2 7f 7g
8c 8b 8a 8d 8e 8h 8g 8f
9b 9a 9k 9d 9e 9i 9c 9f 9g 9h
10a 10b 10c 10d 10e 10f


22 MRT 2023 - Burgemeester Schreven
Burgemeester Schreven bij zijn afscheid, op 30-11-1968 in Veghel

Zoals al op 9 maart vermeld, komt er in onze stamboom een heuse burgemeester voor. Het jongste kind (en enige zoon) Johannes Petrus Schreven van Jacobus Schreven ∞ Geertruida Vergeest, was zowel in Boxmeer als in Veghel burgervader, soms waarnemend.

Met dank aan een behulpzame medewerkster van de Gemeente Meierijstad, en via het Brabants Historisch Informatie Centrum, zijn er nu vele foto's van Johannes Petrus opgedoken.

Rechts zien we hem met zijn tweede vrouw, Maria Petronella Elisa Verheggen, bij zijn afscheid in 1968.
9 MRT 2023 - Echtpaar [8a] klaar

Alweer een nieuw gezin staat in de stamboom: het echtpaar Jacobus Schreven ∞ Geertruida Vergeest, eveneens uit Niftrik/Wijchen, en te vinden in de paarse tak van de Schre(e)vens.

Het paar ligt begraven in Niftrik, zie foto rechts. Zij hadden samen zeven kinderen: zes meiden en - tot slot - één jongen.

Laatstgenoemde, Johannes Petrus Schreven, verliet als enige de regio van Maas en Waal. Na een periode als 'commies ter secretarie' in Helmond was hij (deels waarnemend) burgemeester, zowel in Veghel als in Boxmeer. Hij was getrouwd met Theodora Wilhelmina Remmen, de dochter van een wijnhandelaar uit Megen.

Één van de dochters, Huberdina Cornelia Schreven, kwam als zuster Maria Thomatia in een Nijmeegs klooster terecht.

het graf van Jacobus en Geertruida, in Niftrikhet punt 7b in de stamboom 5 MRT 2023 - Niftrik erbij

Een nieuw gezin staat in de stamboom: het echtpaar Johannes Schreven ∞ Theodora Antonia de Werd uit Niftrik/Wijchen.

Het paar is met alle acht kinderen in de stamboom te vinden onder de 'code' 7b, het begin van de paarse tak van de Schre(e)vens.

Hilde Schreeven, geb. Schweikart 6 MRT 2023 - Hilde 91

Vandaag zou Hilde Schweikart 91 jaar oud zijn geworden. Zij was de vrouw van Jan Schreeven [9f] uit Dreumel.

Het paar had 8 kinderen en woonde in het Duitse Osterspai, aan de Rhein.
2 FEB 2023 - Dreumel, generatie 8

Een nieuw gezin is uitgewerkt en toegevoegd aan de stamboom: het echtpaar Ruthgerus Schre(e)ven ∞ Wilhelmina Elizabeth Verdijk uit Dreumel.

Het paar is met alle elf kinderen in de stamboom te vinden onder de 'code' 8g, in de rode tak van de Schre(e)vens.

Ruth Schre(e)ven en Wilhelmina Elizabeth Verdijk22 JAN 2023 - Benno Schreeven ✝

Benno SchreevenEind november 2022 overleed onverwacht in Lahnstein (D) Benno Schreeven, net geen 65 jaar oud. Hij was het vierde kind van Jan Schreeven en Hildegard Schweikart.

Benno is geboren in Osterspai (D) op 2 december 1957. Hij was vader van twee kinderen, Jan en Julia Schreeven, uit zijn huwelijk met Rosi Schütz.

Benno was opgeleid tot gitaarbouwer, hoewel hij het instrument niet bespeelde. Met het werkstuk dat hij voor zijn diplomering bouwde - een mooie, donkere akoestische gitaar - heeft zijn oudere broer in 1975 nog opgetreden in de Stadthalle Lahnstein.

In zijn jonge jaren heeft Benno o.a. in Berlijn gewoond, en in Friedrichssegen. De laatste jaren verbleef hij in (Ober-)Lahnstein.
20 NOV 2022 - Coba en Ruth

de graven van Ruth en Coba SchreevenBegin oktober overleed in het Duitse Bad Kreuznach de oudste dochter van Jacoba Schreeven (geb. 1911 in Dreumel). In haar nalatenschap heeft Coba's kleinzoon Mario vele foto's ontdekt, waaronder één van het kerkhof in Osterspai (D). Daar liggen zowel Jacoba als haar broer Ruth Schreeven (geb. 1922 in Dreumel) begraven.

Meer informatie over zus en broer is te vinden via onze pagina Begraafplaatsen -> Osterspai, en binnenkort via de stamboom onder nr. [8g].
15 MEI 2022 - Hurwenen

zo kom je Hurwenen binnen over de Waaldijk, uit de richting van Zaltbommel Op vrijdag 13 mei voor het eerst Hurwenen bezocht, in de Bommelerwaard, net over de grens met het Land van Maas en Waal. Het dorpje (ca. 700 inwoners) was ooit een tussenstation voor drie van de twaalf kinderen uit het gezin van de Dreumelse leraar Ruthgerus Schre(e)ven ∞ Catharina Smulders.

Van dit drietal vestigde alleen Petronella zich in de buurt, in Rossum. Zij trouwde met Antonij Maas. Johanna Elisabeth (7h2) en Johannes Franciscus vertrokken uit Hurwenen naar Rotterdam.

Op de twee kleine begraafplaatsen van Hurwenen zijn geen graven van Schre(e)vens meer te vinden.
21 JAN 2022 - Marcelis & Johanna

de handtekening van Marcelis Peter Schreeven, geplaatst op 21 mei 1853 bij zijn bruiloft. Bruidvader Hendrik Luijpen tekent, omdat Johanna niet kan schrijven Dankzij recent speurwerk in - vooral - Het Gelders Archief is er weer een nieuwe pagina bijgekomen in onze stamboom. Hier zijn nu alle bekende gegevens te vinden over het gezin van Marcelis Peter Schre(e)ven ∞ Johanna Luijpen uit Dreumel. In de stamboom is dit 7h1.

Het stel trouwde in 1853. Zij hadden samen 6 kinderen. Marcelis (1824-1909) was de oudste zoon van onderwijzer Ruthgerus Schreven, en o.a. vader van landbouwer Ruthgerus Schreeven. Van diens 11 kinderen is (in 1990) de laatste, Jan Schreeven, in het Duitse plaatsje Osterspai overleden.
15 JAN 2022 - Hildegard

Vandaag is het 6 jaar geleden dat Hilde Schreeven in Bad Ems (D) overleed. Zij was de echtgenote van Jan Schreeven, (over-) (groot-) moeder van acht kinderen, elf kleinkinderen en van nog eens elf achterkleinkinderen.

12 JAN 2022 - Diessen

Bij een bezoek aan het Brabantse dorp Diessen wordt een lang verwachte foto gemaakt: die van het torentje op het voormalige klooster der 'liefdeszusters' aldaar.

Het klooster is in 1985 afgebroken; het torentje is het enige overblijfsel. Onze overgroottante Geertruida bracht de laatste jaren van haar leven in dit klooster door, als non Maria Gertruda Thimothee. Zij was een zus van Marcelis Peter:

9 JAN 2022 - Marcelis Peter

Er is een begin gemaakt met het uitwerken van '7h1', het gezin van Marcelis Peter Schreeven en Johanna Luijpen uit Dreumel. Marcelis was de oudste zoon van onderwijzer Rutgerus Schreeven en Catharina Smulders.

het torentje van het voormalige klooster in Diessen27 AUG 2021 - Boven-Leeuwen

de grafsteen van Maria Petronella Schreven in Boven-LeeuwenEen nieuwe fietstocht door het Land van Maas en Waal voert naar Boven-Leeuwen. Daar ligt Maria Petronella Schreven begraven.

Meer informatie over haar is te vinden via onze pagina Begraafplaatsen.13 AUG 2021 - ✝ Jan J.W.

Jan Schreeven uit Osterspai (D); 1920-1990Vandaag is het 31 jaar geleden dat Jan Johannes Wilhelmus Schreeven in Osterspai (D) overleed.

Zoals elk jaar wordt 'Papa Jan' met enige weemoed herdacht.

19 AUG 2021 - R ∞ C klaar

Eindelijk is het zover: de webpagina over het Dreumelse paar Rutgerus Schreeven ∞ Catharina Smulders is af.

Twee van hun 12 kinderen hebben de naam Schre(e)ven doorgegeven. Voor hen zijn aparte pagina's in de maak.

21 AUG 2021 - ✝ Tante Käthe

Katharina Schreeven uit Osterspai (D); 1925-2020Één jaar geleden overleed Käthe Schreeven, op 94-jarige leeftijd.

Ook aan haar denken we terug in warme herinnering, zowel in Duitsland als in Nederland.7 JUN 2021 - Vijf keer nul

Weer eens superweer, geen wolkje aan de hemel. Een flinke dagtocht voert eerst naar Appeltern, bekend om zijn Show-tuinen. Beschikt ook over twee kerkhoven.

Dan naar het dorpje Altforst, midden in het Land-van-Maas-en-Waal. Eveneens twee kleine kerhoven. Via Puiflijk (1 kerkhof) naar Druten, de grootste plaats in de regio. Hier geldt eindelijk: liever koffie dan kerkhof...

Samenvatting m.b.t. Schre(e)ven-graven: vijf keer de nul. Hoewel: 71 km, ook iets waard. De kaart is eveneens vernieuwd.

30 MAI 2021 - Weurt

Weertje voor zondagsfietsers en verjaardagskinderen. Desondanks (of juist daarom) een kerkhof bezocht, in Weurt bej Nijmegen.

Hoopvol werd gespeurd, want hier is 183 jaar geleden de plaatselijke pastoor Reinerus Schreven overleden. Maar zijn graf is helaas niet meer aanwezig.17 MEI 2021 - Velden (L)

Tijdens een korte vakantie in Midden-Limburg werd het aardige plaatsje Velden bezocht.

Wie schetst de verbazing als daar midden in het centrum een dubbele naamgenoot de gevel siert?

20 MEI 2021 - Beuningen

Enkele kilometers ten westen van Nijmegen ligt Beuningen, met rond om de Johannes-XXIII-kerk de nette begraafplaats.

De wandeling gaat langs alle graven; er zijn echter geen Schre(e)vens meer te vinden.

21 MEI 2021 - Gezin R∞C

In bijna elke aflevering van het Stamboomblaadje komt het gezin van Ruth en Catharina voorbij. 'Hun' webpagina is echter nog steeds niet klaar: tot dusver werden meer dan 100 personen bij het onderzoek gerelateerd aan dit gezin. Nog even geduld...

een/twee keer Schreven in Velden (L)


07 MEI 2021 - Dreumel 1840-1860

de verdeling van leeftijden waarop men overleed in Dreumel tussen 1840 en 1860

Twaalf kinderen had het 19e-eeuwse gezin van onderwijzer Ruthgerus Schreven en Catharina Smulders uit Dreumel. Ze zijn geboren tussen 1822 en 1841. De laatste twee zijn in 1917 overleden, in Dordrecht en het Brabantse Diessen.

Van alle 12 zijn nu de ambtelijke gegevens bekend, en dus verschijnt het gezin binnenkort binnen deze stamboom, in de 'rode' tak onder [6i].

Een onderzoek naar het wel en wee van dit gezin leidde tot een bredere vraag: hoe groot was werkelijk de kindersterfte in die periode?

Daarvoor zijn nu 795 overlijdensaktes doorgespit, opgesteld vanaf 1840 t/m 1860 in Dreumel. Het resultaat is hiernaast te zien.
De belangrijkste conclusies:

  • je had rond 1850 een ongeveer even grote kans om als 10-jarig kind te overlijden als een 80-jarige
  • er waren destijds in verhouding 15 keer zoveel doodgeboorten als nu
  • de kans om tijdens je eerste levensjaar te overlijden was toen 45 keer groter dan nu...

20 APR 2021 - Wamel

uit de grafsteen van Agnes Het best denkbare fietsweer lonkt, dus op naar Wamel.

Het dorp ligt helemaal in het noordwesten van het Land van Maas en Waal. Wamel is het buurdorp van Dreumel.

Op het kerkhof bij de Sint Victorkerk ligt het graf van Theo Schreven en diens vrouw Wilhelmina van Elst. Hun jong overleden dochter Agnes Schreven heeft haar laatste rustplek gevonden op de Algemene Begraafplaats ten oosten van het dorp, dichtbij Beneden-Leeuwen.

Een toevallige ontmoeting op het kerkhof werpt een nieuwe blik op het gezin van Theo en Wilhelmina. Daarover binnenkort meer, in de volgende uitgave van het Stamboomblaadje.11 APR 2021 - J.E.S.

de rode tak van de stamboom De twee laatste edities van het Stamboomblaadje™ gaan voor een groot deel over Johanna Elisabeth Schreven. Zij werd in Dreumel geboren, als jongste dochter van de onderwijzer Ruthgerus Schreven (6i) en Catharina Smulders.

Haar recent ontdekte geschiedenis omvat een verloren zusje, drie bakkers, een netelig relatieprobleem, een gevonden broertje, de ijzerdraaier, haar dochter Catharina, een 101-jarige kleindochter, vele dieptepunten en nog meer verhuizingen...

... die ons naar Hurwenen leiden, naar Rotterdam, Brussel, Schiedam, Zwijndrecht, Dordrecht...
25 MRT 2021 - 5 Generaties

Er is een kleine mijlpaal bereikt: op de website zijn nu alle leden van de generaties 1 t/m 5 geplaatst, met hun tot nu toe gevonden gegevens. Deze Schre(e)vens en hun families zijn te vinden bij personen, en ook via elk uitklapbaar OVERZICHT.

Definitief volledig is deze informatie echter nooit; herhaaldelijk stuit men bij het graafwerk in de archieven op aanvullingen en correcties.

23 MRT 2021 - Winssen

Voor de tweede keer toog de redactie naar het kerkhof van Winssen.

Samen met de eerdere informatie heeft dat geleid tot een pagina over de begraafplaats van Winssen.

de oude kerktoren van Winssen8 MRT 2021 - Francisca

Haar volledige naam is Johanna Francisca van Stekelenburg, meisjesnaam Schreven. Zij werd de oudste vrouw uit de grote stamboom van de familie. Geboren op 03-08-1858 in Horssen, getrouwd op 17-11-1881 met Godefridus van Stekelenburg, overleden op 30-11-1967 te Mierlo-Hout (Brabant).

Een snelle berekening leert ons: Johanna Francisca werd 109 jaar oud.

8 MRT 2021 - Moeders

Vorige generaties waren soms gezegend (?) met veel kinderen. Zoals eerder vermeld had Jacobus Schreven liefst 14 kinderen uit twee huwelijken (en hij was drie keer getrouwd).

Van de vrouwen uit onze familie hadden Petronella Maria Schreeven (6d) en ook Catharina Schreven (7h) beiden 11 kinderen.
En misschien vinden we nog meer...

8 MRT 2021 - 13-15-17

Drie jonge Schre(e)ven-meiden. Anna Catharina Jacoba Schreeven werd met 13 het slachtoffer van de Spaanse griep, in Dreumel, nov. 1918.

Avyola Johanna Alida Schreven had een aangeboren hartafwijking. Zij stierf in 1972 met 15 na een operatie, in Nijmegen.

Agnes Schreven uit Wamel overleed na een tragisch ongeval. Zij werd 17 jaar oud.

23 FEB 2021 - Krokustocht

Met dit geweldig mooie voorjaarsweer zijn we niet meer te houden. Dus kwam er die krokustocht, via Nijmegen, Molenhoek, Heumen naar Overasselt.
Naast de St. Antoniuskerk ligt onder een stralend zonnetje het graf van Wilhelmina Johanna Schreven. Foto en info nu bij Begraafplaatsen → Overasselt.

22 FEB 2021 - Blaadje

Vandaag is weer een nieuwsbrief verstuurd aan alle abonnees: het Stamboomblaadje.

Over dubbele achternamen, meerdere pastores in de familie, en een jeugdig portret... te plukken via het Contact-formulier.
Eerder verschenen Nieuwsberichten zijn nog te vinden in het Nieuws-archief


klik hier om het OVERZICHT van de stamboom te openen/sluiten
1
2
3
4a 4b
5a 5b 5c 5e 5d
6a 6b 6c 6d 6e 6f 6i 6g 6h
7a1 7a2 7c 7b 7d 7i 7e 7h1 7h2 7f 7g
8c 8b 8a 8d 8e 8h 8g 8f
9b 9a 9k 9d 9e 9i 9c 9f 9g 9h
10a 10b 10c 10d 10e 10f

naar boven