Stamboom van de familie Schre(e)ven

Archief

In dit archief zijn alle oudere Nieuws-berichten te vinden, vanaf augustus 2020. Op termijn komt er misschien ook een archief voor beeldmateriaal. En -wie weet- zelfs voor geluiden...?

Ideeën en materiaal zijn uiteraard welkom; neem gaarne contact met ons op.




15 MEI 2022 - Hurwenen

zo kom je Hurwenen binnen over de Waaldijk, uit de richting van Zaltbommel Op vrijdag 13 mei voor het eerst Hurwenen bezocht, in de Bommelerwaard, net over de grens met het Land van Maas en Waal. Het dorpje (ca. 700 inwoners) was ooit een tussenstation voor drie van de twaalf kinderen uit het gezin van de Dreumelse leraar Ruthgerus Schre(e)ven ∞ Catharina Smulders.

Van dit drietal vestigde alleen Petronella zich in de buurt, in Rossum. Zij trouwde met Antonij Maas. Johanna Elisabeth (7h2) en Johannes Franciscus vertrokken uit Hurwenen naar Rotterdam.

Op de twee kleine begraafplaatsen van Hurwenen zijn geen graven van Schre(e)vens meer te vinden.




21 JAN 2022 - Marcelis & Johanna

de handtekening van Marcelis Peter Schreeven, geplaatst op 21 mei 1853 bij zijn bruiloft. Bruidvader Hendrik Luijpen tekent, omdat Johanna niet kan schrijven Dankzij recent speurwerk in - vooral - Het Gelders Archief is er weer een nieuwe pagina bijgekomen in onze stamboom. Hier zijn nu alle bekende gegevens te vinden over het gezin van Marcelis Peter Schre(e)ven ∞ Johanna Luijpen uit Dreumel. In de stamboom is dit 7h1.

Het stel trouwde in 1853. Zij hadden samen 6 kinderen. Marcelis (1824-1909) was de oudste zoon van onderwijzer Ruthgerus Schreven, en o.a. vader van landbouwer Ruthgerus Schreeven. Van diens 11 kinderen is (in 1990) de laatste, Jan Schreeven, in het Duitse plaatsje Osterspai overleden.




15 JAN 2022 - Hildegard

Vandaag is het 6 jaar geleden dat Hilde Schreeven in Bad Ems (D) overleed. Zij was de echtgenote van Jan Schreeven, (over-) (groot-) moeder van acht kinderen, elf kleinkinderen en van nog eens elf achterkleinkinderen.

12 JAN 2022 - Diessen

Bij een bezoek aan het Brabantse dorp Diessen wordt een lang verwachte foto gemaakt: die van het torentje op het voormalige klooster der 'liefdeszusters' aldaar.

Het klooster is in 1985 afgebroken; het torentje is het enige overblijfsel. Onze overgroottante Geertruida bracht de laatste jaren van haar leven in dit klooster door, als non Maria Gertruda Thimothee. Zij was een zus van Marcelis Peter:

9 JAN 2022 - Marcelis Peter

Er is een begin gemaakt met het uitwerken van '7h1', het gezin van Marcelis Peter Schreeven en Johanna Luijpen uit Dreumel. Marcelis was de oudste zoon van onderwijzer Rutgerus Schreeven ∞ Catharina Smulders.

het torentje van het voormalige klooster in Diessen



27 AUG 2021 - Boven-Leeuwen

de grafsteen van Maria Petronella Schreven in Boven-LeeuwenEen nieuwe fietstocht door het Land van Maas en Waal voert naar Boven-Leeuwen. Daar ligt Maria Petronella Schreven begraven.

Meer informatie over haar is te vinden via onze pagina Begraafplaatsen.



13 AUG 2021 - ✝ Jan J.W.

Jan Schreeven uit Osterspai (D); 1920-1990Vandaag is het 31 jaar geleden dat Jan Johannes Wilhelmus Schreeven in Osterspai (D) overleed.

Zoals elk jaar wordt 'Papa Jan' met enige weemoed herdacht.

19 AUG 2021 - R ∞ C klaar

Eindelijk is het zover: de webpagina over het Dreumelse paar Rutgerus Schreeven ∞ Catharina Smulders is af.

Twee van hun 12 kinderen hebben de naam Schre(e)ven doorgegeven. Voor hen zijn aparte pagina's in de maak.

21 AUG 2021 - ✝ Tante Käthe

Katharina Schreeven uit Osterspai (D); 1925-2020Één jaar geleden overleed Käthe Schreeven, op 94-jarige leeftijd.

Ook aan haar denken we terug in warme herinnering, zowel in Duitsland als in Nederland.



7 JUN 2021 - Vijf keer nul

Weer eens superweer, geen wolkje aan de hemel. Een flinke dagtocht voert eerst naar Appeltern, bekend om zijn Show-tuinen. Beschikt ook over twee kerkhoven.

Dan naar het dorpje Altforst, midden in het Land-van-Maas-en-Waal. Eveneens twee kleine kerhoven. Via Puiflijk (1 kerkhof) naar Druten, de grootste plaats in de regio. Hier geldt eindelijk: liever koffie dan kerkhof. Maar: I will be back!

Samenvatting m.b.t. Schre(e)ven-graven: vijf keer de nul. Hoewel: 71 km, ook iets waard. De kaart is eveneens vernieuwd.

30 MAI 2021 - Weurt

Weertje voor zondagsfietsers en verjaardagskinderen. Desondanks (of juist daarom) een kerkhof bezocht, in Weurt bej Nijmegen.

Hoopvol werd gespeurd, want hier is 183 jaar geleden de plaatselijke pastoor Reinerus Schreven overleden. Maar zijn graf is helaas niet meer aanwezig.



17 MEI 2021 - Velden (L)

Tijdens een korte vakantie in Midden-Limburg werd het aardige plaatsje Velden bezocht.

Wie schetst de verbazing als daar midden in het centrum een dubbele naamgenoot de gevel siert?

20 MEI 2021 - Beuningen

Enkele kilometers ten westen van Nijmegen ligt Beuningen, met rond om de Johannes-XXIII-kerk de nette begraafplaats.

De wandeling gaat langs alle graven; er zijn echter geen Schre(e)vens meer te vinden.

21 MEI 2021 - Gezin R∞C

In bijna elke aflevering van het Stamboomblaadje komt het gezin van Ruth en Catharina voorbij. 'Hun' webpagina is echter nog steeds niet klaar: tot dusver werden meer dan 100 personen bij het onderzoek gerelateerd aan dit gezin. Nog even geduld...

een/twee keer Schreven in Velden (L)


07 MEI 2021 - Dreumel 1840-1860

de verdeling van leeftijden waarop men overleed in Dreumel tussen 1840 en 1860

Twaalf kinderen had het 19e-eeuwse gezin van onderwijzer Ruthgerus Schreven en Catharina Smulders uit Dreumel. Ze zijn geboren tussen 1822 en 1841. De laatste twee zijn in 1917 overleden, in Dordrecht en het Brabantse Diessen.

Van alle 12 zijn nu de ambtelijke gegevens bekend, en dus verschijnt het gezin binnenkort binnen deze stamboom, in de 'rode' tak onder [6i].

Een onderzoek naar het wel en wee van dit gezin leidde tot een bredere vraag: hoe groot was werkelijk de kindersterfte in die periode?

Daarvoor zijn nu 795 overlijdensaktes doorgespit, opgesteld vanaf 1840 t/m 1860 in Dreumel. Het resultaat is hiernaast te zien.
De belangrijkste conclusies:

  • je had rond 1850 een ongeveer even grote kans om als 10-jarig kind te overlijden als een 80-jarige
  • er waren destijds in verhouding 15 keer zoveel doodgeboorten als nu
  • de kans om tijdens je eerste levensjaar te overlijden was toen 45 keer groter dan nu...


20 APR 2021 - Wamel

uit de grafsteen van Agnes Het best denkbare fietsweer lonkt, dus op naar Wamel.

Het dorp ligt helemaal in het noordwesten van het Land van Maas en Waal. Wamel is het buurdorp van Dreumel.

Op het kerkhof bij de Sint Victorkerk ligt het graf van Theo Schreven en diens vrouw Wilhelmina van Elst. Hun jong overleden dochter Agnes Schreven heeft haar laatste rustplek gevonden op de Algemene Begraafplaats ten oosten van het dorp, dichtbij Beneden-Leeuwen.

Een toevallige ontmoeting op het kerkhof werpt een nieuwe blik op het gezin van Theo en Wilhelmina. Daarover binnenkort meer, in de volgende uitgave van het Stamboomblaadje.



11 APR 2021 - J.E.S.

de rode tak van de stamboom De twee laatste edities van het Stamboomblaadje™ gaan voor een groot deel over Johanna Elisabeth Schreven. Zij werd in Dreumel geboren, als jongste dochter van de onderwijzer Ruthgerus Schreven (6i) en Catharina Smulders.

Haar recent ontdekte geschiedenis omvat een verloren zusje, drie bakkers, een netelig relatieprobleem, een gevonden broertje, de ijzerdraaier, haar dochter Catharina, een 101-jarige kleindochter, vele dieptepunten en nog meer verhuizingen...

... die ons naar Hurwenen leiden, naar Rotterdam, Brussel, Schiedam, Zwijndrecht, Dordrecht...




25 MRT 2021 - 5 Generaties

Er is een kleine mijlpaal bereikt: op de website zijn nu alle leden van de generaties 1 t/m 5 geplaatst, met hun tot nu toe gevonden gegevens. Deze Schre(e)vens en hun families zijn te vinden bij personen, en ook via elk uitklapbaar OVERZICHT.

Definitief volledig is deze informatie echter nooit; herhaaldelijk stuit men bij het graafwerk in de archieven op aanvullingen en correcties.

23 MRT 2021 - Winssen

Voor de tweede keer toog de redactie naar het kerkhof van Winssen.

Samen met de eerdere informatie heeft dat geleid tot een pagina over de begraafplaats van Winssen.

de oude kerktoren van Winssen



8 MRT 2021 - Francisca

Haar volledige naam is Johanna Francisca van Stekelenburg, meisjesnaam Schreven. Zij werd de oudste vrouw uit de grote stamboom van de familie. Geboren op 03-08-1858 in Horssen, getrouwd op 17-11-1881 met Godefridus van Stekelenburg, overleden op 30-11-1967 te Mierlo-Hout (Brabant).

Een snelle berekening leert ons: Johanna Francisca werd 109 jaar oud.

8 MRT 2021 - Moeders

Vorige generaties waren soms gezegend (?) met veel kinderen. Zoals eerder vermeld had Jacobus Schreven liefst 14 kinderen uit twee huwelijken (en hij was drie keer getrouwd).

Van de vrouwen uit onze familie hadden Petronella Maria Schreeven (6d) en ook Catharina Schreven (7h) beiden 11 kinderen.
En misschien vinden we nog meer...

8 MRT 2021 - 13-15-17

Drie jonge Schre(e)ven-meiden. Anna Catharina Jacoba Schreeven werd met 13 het slachtoffer van de Spaanse griep, in Dreumel, nov. 1918.

Avyola Johanna Alida Schreven had een aangeboren hartafwijking. Zij stierf in 1972 met 15 na een operatie, in Nijmegen.

Agnes Schreven uit Wamel overleed na een tragisch ongeval. Zij werd 17 jaar oud.

23 FEB 2021 - Krokustocht

Met dit geweldig mooie voorjaarsweer zijn we niet meer te houden. Dus kwam er die krokustocht, via Nijmegen, Molenhoek, Heumen naar Overasselt.
Naast de St. Antoniuskerk ligt onder een stralend zonnetje het graf van Wilhelmina Johanna Schreven. Foto en info nu bij Begraafplaatsen → Overasselt.

22 FEB 2021 - Blaadje

Vandaag is weer een nieuwsbrief verstuurd aan alle abonnees: het Stamboomblaadje.

Over dubbele achternamen, meerdere pastores in de familie, en een jeugdig portret... te plukken via het Contact-formulier.




13 FEB 2021 - Napoléon was here!

kaft van een huwelijksregister, Nijmegen 1811, gemeente HorssenWie vanwege stamboomonderzoek in Nederlandse archieven documenten uit de tijd rond 1810 bekijkt, zal gauw ontdekken, dat enige kennis van de Franse taal buitengewoon nuttig is. Hoe is dat mogelijk? De Nederlandse taal bestaat immers al lang en is bovendien eerder verwand aan het Duits of het Engels?
Laten we eens kijken wat er rond 1800 in 'de Nederlanden' aan de gang was!

Al was de Bataafse Republiek nog een exportproduct van de Franse Revolutie en slechts losjes aan de Franse invloedssfeer verbonden, toch bestond er hooguit een lichte hang naar het Frans als alternatieve taal. Op het continent werd het Frans destijds nog het meest als "wereldtaal" (lingua franca) gezien; in de direkte buurlanden van Frankrijk speelde het die rol nog sterker.

De invloed van de Franse revolutie op de Nederlandse werd geleidelijk steeds groter; vooral met de opkomst van een zekere Napoléon Bonaparte kwam nieuwe dynamiek in de zaak. Sinds 1799 aan de macht en vanaf 1804 zelfs keizer van de Fransen, voerde hij in 1806 de monarchie ook in Nederland weer in, en installeerde zijn jongere broer Lodewijk als Koning van Holland. Deze echter stelde zijn 'GROTE' broer teleur en gedroeg zich 'te Nederlands', zodat de Keizer het land slechts vier jaar later helemaal in zijn rijk inlijfde - dat zou tot 1813 zo blijven.

Samen met de Franse wetgeving, de code civil, of Code Napoléon (die ook na Napoléon vrijwel volledig overeind bleef), werd gaandeweg ook officiëel het Frans ingevoerd als tweede overheidstaal, gelijkwaardig naast het Nederlands. Daarmee gepaard gingen bepaalde maatregelen, b.v. dat iedere burger voortaan een achternaam moest hebben, of dat men verplicht aan de rechte kant van de weg moest rijden - tegenwoordig voor ons vanzelfsprekendheden.

De dwingende noodzaak om in dit verband ambtenaren in dienst te nemen die ervaring hadden met deze wetten, leidde ertoe dat vooral in dergelijke kringen van ambtenarij en ministeries het Frans de relevante taal werd - dat was immers de taal die de Franse ambtenaren spraken! En precies dat ontdekken we dus vandaag de dag, liefst 200 jaar later, wanneer we in Nederlandse archieven uit die periode graven!

 Voor wie deze periode interessant vindt: binnenkort is hier ook een uitvoerige beschrijving te vinden.



10 FEB 2021 - Jacobus Schreven en zijn drie vrouwen

Er zijn enkele nieuwe personen uitgewerkt in de stamboom. Opvallend en uitgebreid zijn de gegevens over Jacobus Schreven, nr. 5d in het Overzicht. Hij was drie keer getrouwd, werd vader van liefst 14 kinderen en van tenminste 22 kleinkinderen.

Bij de genoemde rubriek personen staan nu ook de vorderingen vermeld. Daar kun je aflezen hoe het er voorstaat met het invullen van alle beschikbare gegevens. Nu (10 feb 2021) staat de teller op 17%.

8 FEB 2021 - Begraafplaats Horssen

We hebben al eerder (8 dec 2020) bericht over het bezoek aan Horssen. Daar vonden we de bijzondere graven van Johanna Schreven en haar echtgenoot Willem van Sunten.

Er is nu een pagina over deze begraafplaats, met foto's van de twee graven. Te vinden onder Begraafplaatsen - Horssen.




2 FEB 2021 - Nieuwsbrief

Via het contact-formulier kan men nu ook een digitale nieuwsbrief bestellen.

Altijd het laatste nieuws over stamboom-zaken in de mailbox. Gratis, zonder reklame en geschikt voor alle leeftijden ...

1 FEB 2021 - Geschiedenis

'Onder' de Home-link staat al langer de sub-link geschiedenis in het menu.

Deze pagina is nu eindelijk klaar: het verhaal over de geschiedenis van deze stamboom-website: Balgoij, Dreumel, Osterspai ...

31 JAN 2021 - Harry 83

Vandaag wordt Harry Schreven uit Wijchen 83 jaar; net zoals onze voormalige koningin, nu princes Beatrix van Oranje.

Zij verkeert dus in goed gezelschap. Van harte.




19 JAN 2021 - Nieuwe personen toegevoegd

Er zijn weer enkele echtparen aan de stamboom toegevoegd. Alle uitgebreide informatie is zowel in het Duits als het Nederlands beschikbaar.

De gestaag groeiende lijst is te bereiken via de link personen, in het navigatie menu 'Stambomen'. Inmiddels zijn 5 van de beoogde 53 pagina's klaar; nog veel werk aan de winkel...

17 JAN 2021 - Contact !

Sinds kort kan men direkt contact opnemen met de redacteuren van deze stamboom, middels een contactformulier.

Eindelijk kun je alle vragen, commentaar, ideeën etc. kwijt 😛.

Overzicht

Er is een uitvouwbaar overzicht op de complete stamboom beschikbaar.

Bekijk het voorbeeld onderaan deze pagina.




15 JAN 2021 - Vijf jaren al

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat Hildegard Schreeven in Bad Ems (D) overleed.

Zij was de vrouw van Jan Schreeven, (over-) (groot-) moeder van acht kinderen, elf kleinkinderen en van nog eens elf achterkleinkinderen.

Hilde heeft een urnengraf in het Duitse plaatsje Osterspai.




7 JAN 2021 - Dubbel feest !

Vandaag zijn er zelfs twee feesten in de familie: we feliciteren zowel Annika als Julia met hun verjaardag.

Maak er -ondanks alle beperkingen- een mooie dag van. En blijf vooral gezond...

4 JAN 2021 - Handtekeningen

Bij het speuren in archieven kom je soms de originele handtekeningen van onze voorouders tegen.

Deze dateert van 6 mei 1800, dik 220 jaar geleden. Is getekend:

2 JAN 2021 - Voorouders in detail

Het is zover: de eerste voorouders staan in de nieuwe vorm op de website van onze stamboom. Kijk eens naar dit voorbeeld: Henricus Schreven ∞ Joanna Deckers, het begin van de groene tak.




16 DEC 2020 - Balgoij - Niftrik   0 - 5

Bij mooi winterweer naar Balgoij gefietst. Een bijzonder moment: 403 jaren na de geboorte aldaar van onze 'stamvader' Joannes, komt een afstammeling uit de tiende generatie weer speurend in diens dorp terecht.

Samen met maat Jan uit Cuijk -na de thermoskoffie, lockdown...- de zonnige begraafplaats bewandeld. Vele bekende achternamen trekken voorbij, echter geen Schre(e)vens. Balgoij zéro points.

De terugweg naar Arnhem voert langs Niftrik. De kleine begraafplaats ligt direkt aan de Maasdijk, tegenover de St. Damianuskerk. Daar zijn liefst vijf graven van de familie Schreven te vinden, een ongekende weelde. Na onderzoek blijken al deze overledenen heel nauw met elkaar verwand te zijn. En in de 'donkergroene' tak van de stamboom te passen.

Een heerlijke dag, 73 km in de benen. Het was in alle opzichten de moeite waard. Langzaam raakt de kaart gevuld ...



8 DEC 2020 - Bijzondere graven op kerkhof Horssen

Midden op de katholieke begraafplaats van Horssen liggen naast elkaar de echtelieden Johanna Schreven en Wilhelmus van Sunten. Beiden zijn ruim honderd jaar geleden (1911 en 1916) begraven.

Beide graven zijn in dezelfde stijl gebouwd en erg opvallend. Op de steen van Wilhelmus van Sunten staat diens functie vermeld: Lid van het K. Par. Armbestuur.

Johanna Schreven hoort uiteraard ook bij de Maas-en-Waal familie; zij maakt deel uit van de 'gele' tak, generatie 8.



21 NOV 2020 - Schreven-graven ook in Ewijk en Winssen

Sinds de ontdekking van vier graven van de Schreven-familie in Hernen, heeft de zoektocht ook op twee andere Geldersche begraafplaatsen iets opgeleverd.

In Ewijk liggen Dora Schreven en in Winssen Johannes Wilhelmus Schreven begraven, met hun partners. Allemaal verre familie van ons.

Een overzicht van de vondsten tot nu toe staat op de kaart van Maas en Waal.



24 AUG 2020 - Tante Käthe overleden

Op 21 augustus 2020 is Katharina Schreeven in het ziekenhuis te Bad Ems overleden.

Bij de Dreumelse / Duitse tak van de familie stond zij als 'Tante Käthe' bekend. Ze heeft de hoge leeftijd van 94 jaar bereikt. We leven mee met haar Gisela, met Judith, Katja en de achterkleinkinderen.

22 SEP 2020 - Schreven-graven in Hernen

Tijdens een fietstocht toevallig ontdekt: op de begraafplaats naast de Sint-Judocuskerk in Hernen bevinden zich liefst vier graven met leden van de Schreven-familie.

Er worden plannen gesmeed om nog meer kerkhoven te bezoeken...




klik hier om het OVERZICHT van de stamboom te openen/sluiten
1
2
3
4a 4b
5a 5b 5c 5e 5d
6a 6b 6c 6d 6e 6f 6i 6g 6h
7a1 7a2 7c 7b 7d 7i 7e 7h1 7h2 7f 7g
8c 8b 8a 8d 8e 8h 8g 8f
9b 9a 9k 9d 9e 9i 9c 9f 9g 9h
10a 10b 10c 10d 10e 10f