Stamboom van de familie Schre(e)ven

Geschiedenis

Osterspai

de moerbeiboom in Osterspai, met de kotter van de Schreevens in 1940De geschiedenis van deze stamboom-website begint rond het jaar 1985, in het Duitse plaatsje Osterspai. Hier aan de Rhein woont Jan Schreeven met zijn vrouw Hildegard en de jongste van zijn acht kinderen.

In het dorp is Jan al meer dan veertig jaar 'der Holländer'. Op dat moment is hij 65 jaar oud, en verkeert hij in slechte lichamelijke gezondheid.

Dreumel

De geschiedenis van Jan zelf begint in Dreumel, in het Land van Maas en Waal. Geboren op 1 januari 1920 was hij het op één na jongste kind van Ruthgerus Schreeven, landbouwer, en zijn echtgenote Wilhelmina Elizabeth Verdijk.

Van de 11 kinderen uit het gezin Schreeven werden er slechts vier ouder dan 25 jaar. Deze vier vertrokken allemaal naar Duitsland, in de arme jaren '30 van de vorige eeuw. Als eerste gingen Harrie en Jan; zij visten met hun kotter op de Rhein, tussen Koblenz en Rüdesheim. Hun zus Coba en jongste broer Ruth gingen hun broers achterna en vestigden zich in het pittoreske dorpje Osterspai, halverwege Koblenz en de Loreley.

Harrie stierf in Koblenz, als 25-jarige visser, aan een longontsteking. De andere drie trouwden in Osterspai met Duitse echtgenoten. Jan en Coba stichtten gezinnen, met inmiddels tal van nakomelingen.

Beneden-Leeuwen

Jan heeft zijn eigen geschiedenis, belevenissen en verhalen door de jaren heen verteld aan zijn kinderen. Toen Harry, de oudste zoon van Jan -als enige van het gezin- in Nederland ging wonen, kwamen bij Jan de herinneringen aan Dreumel weer sterker in beeld. Om zijn vader een plezier te doen, ging Harry bij gelegenheid wat 'graven' in het verleden van de Schreevens in Dreumel.

tekening van het dorpje Balgoyen, uit 1732

Al gauw bleek het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen the place to be. Daar werden namelijk destijds de geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensregisters van Dreumel bewaard. Gedurende een onvergetelijke dag op de archiefzolder ontstond een nieuw en spannend beeld van de familie Schreeven.

De familienaam kwam voor het eerst Dreumel binnen met Ruthgerus Schreeven. Die werd geboren in 1791 en was afkomstig uit het toenmalige dubbeldorp Balgoij-en-Keent.

Ruthgerus kreeg in Dreumel een baan als onderwijzer, in het jaar 1821. In dat jaar trouwde hij daar met Catharina Smulders. Drie generaties lang woonden liefst dertig met hun namen bekende Schre(e)vens in Dreumel. Tot het genoemde vertrek van hun vier achterkleinkinderen naar Duitsland.

Jan was in Osterspai uitermate blij, verbaast en ontroerd toen hij, 50 jaar na zijn vertrek uit Dreumel, met dit onbekende familieverleden werd verrast. Bij het bestuderen van deze bijna 200 jaren omvattende stamboom kregen enkele oude verhalen uit zijn kindertijd opeens een plek. Hij herinnerde zich langvergeten verbanden en namen, die opeens een soms onverwachte betekenis kregen.

Anna Catharina Jacoba Schreeven; overleed in 1918 als 13-jarige in Dreumel aan de Spaanse griep

In één opzicht had Jan het trouwens helemaal goed: sinds de jaren '30 wonen er inderdaad geen Schre(e)vens meer van deze familietak in Dreumel. Wat hij echter niet kon bevroeden: in de hele regio Maas en Waal vormen de Schre(e)vens een nogal indrukwekkende stamboom. Maar dat bleek pas vele jaren later...

Jürgen

Jan Schreeven overleed als 70-jarige in Osterspai, op 13 augustus 1990. Daarna gebeurde er heel lang niets meer rondom de stamboom; hooguit bij familiereünies kwamen de A4-tjes met aantekeningen op tafel. Pas rond 2010 ontdekte Jürgen, de oudste schoonzoon van Jan, dat er op het wereldwijde internet ook genealogische gegevens te vinden waren, ouder dan 1791. Hij speelde zijn vondsten door aan Harry in Arnhem. Die raakte opnieuw enthousiast en besloot de stamoom verder en systematisch in te klimmen.

Website

Om alle nieuwe vondsten eenvoudiger met de familie in Duitsland te kunnen delen, besloot Harry deze gegevens in een website onder te brengen. De teksten in deze stamboom zijn daarom ook in het Duits. Oorspronkelijk was de website bedoeld voor het deel van de familie Schreeven dat afkomstig is uit Dreumel. Maar inmiddels zijn uit al dit speurwerk zelfs enkele bijzondere ontmoetingen voortgekomen, verspreid over het hele Land van Maas en Waal. Dikwijls tussen Schre(e)vens die pas zeven of acht generaties geleden dezelfde stamouders hadden. Het schept een band: we zijn allemaal familie, afstammelingen van ene Joannes Schreven uit Balgoij, geboren rond 1617...
naar boven