de KoffieKar
Weerbericht

Het weerbericht is van groot belang voor een excursie met de KoffieKar. Of een geplande tocht al dan niet doorgaat, hangt van deze simpele weerfactoren af:

perfect weertje
  • is er zicht op enkele uren met vrijwel heldere hemel ?
  • waait het niet harder dan windkracht 3 Bft ?
  • ligt de temperatuur tussen 10 en 30°C ?

Vooral het eerste punt spreekt voor zich: geen zon, geen energie. Zelfs bij dikkere sluierbewolking is de diffuse zonnestraling niet meer voldoende te concentreren om de stookbuis lekker te verhitten. Af en toe een langsdrijvend schapenwolkje bij een blauwe hemel kan de pret echter totaal niet drukken; dan duurt het maar 'n minuutje langer.

Het mag ook niet hard waaien, want dan koelt de wind de hete stookbuis teveel af. En duurt het dus (te) lang alvorens de 92°C is bereikt. Mocht dat al lukken. Minder dan 3 Bft dus, waarbij een windluwe plek enorm kan helpen.

Tot slot: de omgevingstemperatuur. Bij veel zon en weinig wind is het al gauw aangenaam toeven. Zeker wanneer er lekkere, hete koffie voor je wordt gestookt. De genoemde 10°C is dan ook maar een indicatie. Eind augustus 2018 stonden we bij liefst 33°C te stoken; een onvergetelijke ervaring... Gelukkig is er dan het zelfbouw-koelkastje met ijskoud water.

Als alle wijzers op groen staan: inpakken !

naar boven