de KoffieKar
De toekomst

Begin september 2018 was de KoffieKar voorlopig 'af'. Het stookseizoen liep ten einde, er is veel geoefend en getest in de voorafgaande weken. Als gevolg daarvan bleven nog enkele verbeterpunten, ideeën en wensen over.

Spiegel

Omdat het geplande, volledige spiegelbed pas laat uit de 3D-printer ter beschikking kwam, is er alleen met het 'mislukte' exemplaar gewerkt. Dat heeft een breedte van 46,5 cm i.p.v. de gewenste 48,0 cm. Er is nog wel wat voorwerk te verrichten aan dit complete bed: de twee delen uit elkaar snijden, de opstaande randen voorzichtig wegsnijden en gladschuren, de spiegelfolie er op plakken. De opbrengst zal evenredig met het oppervlak toenemen, met ca. 3%.

Zonnepaneel

energiebron voor de thermometer Op één van de spatborden wordt nu telkens een 12 Volt zonnepaneel bevestigd. Dat levert de energie voor de thermometer (display en sensor). Er ligt een idee om dit paneel te vervangen door 2x7 kleine paneeltjes uit eigen voorraad. Die moeten op een nieuw - makkelijk te verwisselen - spatbord komen. De spanning wordt dan iets hoger, ca. 14 V, waardoor de thermometer ook iets beter is af te lezen in het felle zonlicht. En er is meer.

Het vermogen van de 14 paneeltjes samen wordt pakweg 3 keer zo groot. Daardoor komen verschillende toepassingen in beeld: USB-aansluiting om mobieltjes bij te laden, een verkoelende kleine ventilator, een zoemer die bij 92°C water-temperatuur afgaat, een radio met koptelefoon voor het weerbericht, een melkschuimertje ...

Het kleine 12 V zonnepaneel hoort trouwens bij het ACE-1 houtkacheltje. Daarmee wordt een accu geladen die de ingebouwde ventilator aandrijft.

Cappuccino

Tot nu toe wordt uitsluitend zwarte koffie geserveerd. Voor de liefhebber is er bio-koffiemelk en havermelk uit gekoelde flesjes. Wat zou het heerlijk zijn om warme, opgeschuimde melk voor een cappuccino te kunnen bereiden ... De opties voor het verwarmen daarvan worden inmiddels bekeken; er is immers al een reservespiegel plus complete 15 mm-buis aanwezig. Misschien vormt het schoonmaken een probleem; we zullen zien.

Meubilair

het oude meubilairIn 2018 sleepten we behalve een camping-tafeltje ook telkens twee tuinstoelen mee naar de stookplaatsen. Het waarde publiek moest immers kunnen bijkomen en uitrusten, onder het intense genot van de welverdiende, versch gezette zonnekoffie.

Die tuinstoelen waren helaas behoorlijk zwaar. Evenals het bijbehorende vervoer.

Om die reden hebben we naar een vervangend setje stoelen gezocht: licht, opvouwbaar, niet te duur. Uiteindelijk ook -helaas niet tweedehands- gevonden in een winkel voor campeerspullen. Prima stoeltjes waar we heel blij mee zijn. Intussen gaat zelfs een derde, iets kleiner exemplaar mee naar de koffiestek.


Winter-model

Het stookseizoen m.b.v. de zon duurt 4½ maand; op 1 september begint de winterslaap. Hoe leuk zou het zijn om het seizoen flink te verlengen door een andere warmtebron te gebruiken?

Er zijn diverse opties: thuis gezette koffie per thermoskan vervoeren, of ter plekke elektrisch koken m.b.v. accu's, of op een campinggasstel, of misschien wel met een houtkachel?

In maart '22 is het zover: er is een bruikaar winter-model, ook inzetbaar in de zomermaanden. Komt dat zien !

naar boven