de KoffieKar

Nieuws

7 januari 2022 - De laatste dagen is er weer flink aan de Roestbak gehobbied. Het frame wordt gaandeweg tot op het staal geschuurd. Verder wordt onderzocht of er RVS-velgen, spaken en nipples te bestellen zijn om de twee doorgeroeste wielen te vervangen. Als geheel zijn deze nergens meer te vinden; dus moet er hoe dan ook zelf worden gespaakt.

- - - - - -

20 december 2021 - het Winter-model van de KoffieKar, nog in de bouwfaseEn daar is dan de eerste foto van het Winter-model. Hoog op de wielen, een hele opbouw. Maar nog niet helemaal gebruiksklaar.

Meest opvallend is misschien de nieuwe warmtebron, het kacheltje ACE-1. Daarop een fluitketel die melodieus laat weten wanneer de koffiekan worden gezet.

In de zes op maat vervaardigde schuiflades is o.a. ruimte voor de brandstof: kleine snippers en spaanders van afvalhout (gesloopte pallets) en notendoppen.

De naam ACE-1 staat voor African Clean Energy. Onder in het kacheltje bevindt zich een regelbare ventilator; die zorgt voor voldoende zuurstof t.b.v. een bijna rookvrije verbranding.

Binnenkort komt er een eigen webpagina voor het Winter-model.

- - - - - -

3 december 2021 - Er is een begin gemaakt met de bouw van het Winter-model van de KoffieKar! De zonnespiegels worden vervangen, en er komt een opbouw voor een houtkacheltje. Zodra er foto's zijn ...
- - - - - -

26 november 2021 - Helemaal uit de stad Groningen werd een gebruikte fietskar opgehaald. Die moet over afzienbare tijd dienen voor het vervoer van boodschappen en afval. Dan krijgt de huidige KoffieKar alle ruimte voor aanpassingen. Hij hoeft ook niet meer telkens afgebroken of ontmanteld te worden voor elke klus.
De nieuwe fietskar wordt voorlopig aangeduid als De Roestbak, want veel positiever kun je er amper over spreken. Maar er gloort hoop: binnenkort meer.
- - - - - -

1 september 2021 - Het stookseizoen 2021 is afgelopen, zonder officieel optreden van de KoffieKar. Het virus hield ons wederom in de houdgreep. Op 15 april 2022 gaan hopelijk we weer los zonder onoverkomelijke beperkingen.
- - - - -

15 april 2021 - De crisis heeft ons nog niet verlaten, maar per vandaag is het koffiezetseizoen officieel van start gegaan; de zon staat weer voldoende hoog voor een lekker bakkie.
De komende dagen worden alle onderdelen van 'het apparaat' weer uit het vet gehaald en nagekeken. Net zoals de fietskar zelf. Dan wordt de KoffieKar™ opgebouwd en -bij helder weer en weinig wind- de eerste koffie gezet. We kijken er enorm naar uit!
- - - - -

22 september 2020 - De zomer is voorbij, het stookseizoen rond 1 september afgelopen. Zonder dat de KoffieKar ook maar één keer in actie mocht komen. Het voelt als een verloren zomer door alle contactschuwheid. Het was corovóór en corona.
Volgend jaar beter, hoop doet leven, bakkie troost, dan maar thuis. Komt gezond door de donkere maanden. En als er vragen zijn...
- - - - -

18 mei 2020 - Helaas, voorlopig komt het er niet van. Met de van overheidswege -terecht- opgelegde corona maatregelen gaan we geen bezoekers trekken voor de KoffieKar. Ondanks het prachtige voorjaarsweer. Weersvoorspelling ? Weersverspilling !
- - - - -

16 maart 2020 - Met nog precies één maand te gaan tot de start van het nieuwe koffieseizoen kondigt de overheid beperkende maatregelen aan i.v.m. het corona-virus. Al zijn we geen 'echte' horeca, dit gaat iets betekenen...
- - - - -

2 september 2019 - Begin van de winterslaap. Het donkere halfjaar is geen periode om koffie te zetten m.b.v. de KoffieKar. De zon komt tussen begin september en half april niet meer hoog genoeg. Daardoor levert de KoffieKar onvoldoende vermogen om binnen redelijke tijd een kopje te zetten.
- - - - -

23 augustus 2019 - Op liefdevol verzoek toog de KoffieKar helemaal naar Wageningen; 18 km door de Betuwe en over de Rijndijken. In zonovergoten entourage werden in hoog tempo enkele kopjes gezet. De gasten waren niet alleen te spreken over de 'performance'; ook de kwaliteit van de koffie werd geprezen. En terecht .
- - - - -

30 juli 2019 - Een warme en heldere dag. Tussen 10:30 en 14:30 uur (di)verse kopjes koffie gezet, aan het Frontlijnpad bij de Linge.

Het begon helaas met opruimen; de picknickplaats lag bezaaid met papiersnippers. Om 10:55 uur stond de zon eventjes precies op de juiste hoogte om zonder vasthouden van de dissel te kunnen stoken: de aanhanger staat dan los op de achter- / onderkant. Je hebt aldus de handen vrij om alvast het kopje klaar te zetten, met filter, koffie en houder. Dat zet ons aan het denken over een handsfree versie 3.5. Ja toch ?

Leuke mensen gesproken, vogels gespot, vlinders bewonderd. Ook zelf bijna gaargekookt, tot de bewolking kwam opzetten.

- - - - -

2 juli 2019 - Wel heel speciaal: ter gelegenheid van haar vers behaalde HAVO-diploma trakteert partner in crime Eevee op zelfgemaakte appeltaart. Uiteraard onder de begeleidende voorwaarde van zongestookte koffie. Heerlijk !!
- - - - -

27 juni 2019 - Tussen 10:15 en 14:00 uur koffie geschonken. Deze keer bij het kruispunt Drielsedijk en fietspad Meinerswijk. Wederom geslaagd.
- - - - -

fietspad langs de Linge bij Elst 17 juni 2019 - Een mooie en lange dag. Heldere hemel, 25 graden, wind uit het zuiden. Tussen 10:30 en 15:15 uur vele kopjes koffie gezet.

'Standort' weer aan het Frontlijnpad langs de noordelijke oever van de Linge. Daar staat een grote picknicktafel met banken. Het meubilair hoeft dus niet meegesleept. Nadeel: er is geen schaduw te bekennen. En er moet veel rommel geruimd. Gelukkig hebben we daarmee ruime ervaring 😊

Diverse leuke ontmoetingen en gesprekken gehad, o.a. met een drietal 'vogelaars'. Wat leren we toch veel...

- - - - -

24 mei 2019 - Vanwege matig weer telkens opnieuw uitgesteld, maar vandaag is het eindelijk zover: in de namiddag breekt de bewolking en voor het eerst dit jaar komt de KoffieKar in actie. Tussen 15 en 17 uur (di)verse bakjes gezet. Standplaats: Frontlijnpad langs de Linge. Leuke ontmoeting met Joop.
- - - - -

8 apr 2019 - Één week voordat het buitenkoffiestookseizoen eindelijk weer begint, is de knoop doorgehakt. Bij een buitensport winkel stond een voor ons publiek perfecte set stoelen: klapmodel, lichtgewicht, degelijk (tot 90 kg), goedzittend, stabiel, mooie hoogte en ook nog afgeprijsd. Vanzelfsprekend per fiets naar huis vervoerd.

Via de kringloopwinkels wilde het helaas niet lukken om geschikte stoelen te vinden. Het enige stel dat acceptabel leek, was uiteindelijk te laag om er na verloop nog weer uit te komen. Niets voor de vermoeide fietser of wandelaar.

- - - - -

15 feb 2019 : lente !!! 15 feb 2019 - Over precies twee maanden begint het zomerse stookseizoen voor de KoffieKar. Hopelijk met dezelfde strakblauwe hemel als vandaag 😎

- - - - -

12 feb 2019 - Vandaag is op de wetenschap-pagina het onderdeel wiskunde uitgewerkt. Weer eens in de sfeervolle en sterk caffeïnehoudende omgeving van Het Arnhems Gemaal, het leukste café van Arnhem.

De parabolische spiegel en het volume van de stookbuis zijn in formules gegoten. Daaruit wordt o.a. duidelijk waarom voor een 22 mm stookbuis is gekozen.

- - - - -
naar boven