de KoffieKar

Nieuws Wanneer komt de KoffieKar in actie?
De volgende keer is nog niet bekend.

Zie de agenda voor uitgebreide info.

7 februari 2024 - een stukje van de nieuwe achterkant In de laatste weken is er intensief aan de tweede fietskar gewerkt. Deze voormalige Roestbak wordt de nieuwe KoffieKar. Nu al is van roest duidelijk geen sprake meer.

Op de foto is alvast een tipje van de sluier gelicht. De houten bak is mooi strakblauw geschilderd, het stalen buisframe en alle trims zijn wit. Verder zijn beide wielen helemaal vernieuwd, en zijn er speciale spatborden gemaakt. Alle resterende werk (beetje schilderen, spaken spannen, alles monteren) is te overzien. Begin maart is deze KoffieKar klaar voor het nieuwe seizoen. Binnenkort volgt een foto.26 december 2023 - Alle bezoekers van de KoffieKar wensen we een fijne jaarwisseling toe, en vooral een gezond, gelukkig en gezellig nieuw jaar 2024. Over pakweg 3 maanden zien en spreken we elkaar weer in de lentezon, want zolang er nog koffie is, is er ook nog hoop. Alle goeds en tot ziens!


13 december 2023 - In de wintermaanden is er niet veel te doen, rondom de KoffieKar. Toch? Allereerst is vandaag het resterende bedrag uit de - niet bestaande - 'fooienpot' overgemaakt. € 35,57 ging wederom naar Giro 555, de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties.

Ondertussen zijn diverse statiegeldige blikjes en flesjes aan de wegbermen ontfutseld. Het gebeurt gelukkig lang niet meer zo massaal als voorheen, maar de blikwerpers blijven aktief. Onze daaruit voortvloeiende opbrengst gaat eveneens naar Giro 555. Dus: alweer € 2,10 in voorraad.

Daarnaast vordert het (denk)werk aan de Roestbak, die nu alweer twee jaar in huis en in vele onderdelen ligt, staat en rondslingert. De nieuwe wielen zijn gespaakt maar moeten nog strakker gespannen. Precisiewerk. De houten bak is definitief van deksel en spatborden ontdaan, alle overbodige gaten zijn geplamuurd, en de bak is in de grondverf gezet. Over de kleuren voor frame en bak wordt nog gebrainstorm(e)d.

Het idee is in elk geval duidelijk: de Roestbak zal uiteindelijk de nieuwe KoffieKar worden. En de huidige kar, ons eerste exemplaar, zal als het oorspronkelijke werkpaard verder door het leven gaan. Zoals 'ie al bijna 40 jaren lang doet ...
11 oktober 2023 - Gisteren, op 10 oktober, toog de KoffieKar voor de laatste keer naar het knooppunt Ressen. Het zomerseizoen 2023 is hiermee afgesloten.

Tussen 4 mei en 10 oktober werd 17 keer uitgevaren. Daarmee was het seizoen duidelijk minder intensief dan 2022, met destijds 28 evenementen tussen 10 maart en 4 oktober. Dit jaar kende een koude, late start, en een natte maand juli, ongeschikt voor zowel de zonzoekende reiziger als de KoffieKar.

Desondanks was het weer een geweldig mooi seizoen, met onvergetelijke ontmoetingen, fijne gesprekken, prachtige bezoekers en bijzondere verhalen. Daar kwam de ontdekking bij van het Park Bredelaar als lommerrijke en gezellige plek om koffie en thee te schenken.

Veel dank aan alle lieve bezoekers, trouwe supporters, gulle gevers en creatieve meedenkers. Na een korte winterstop gaan we gewoon verder.
Woensdag 6 september 2023 - KoffieKar op vakantie

 Een grandioos uitzicht,
 doch zonder vooruitzicht
 op koffie en koek.

 Twee weken lang wachten,
 hunkeren, smachten.
 Dan weer op bezoek!
24 augustus 2023 - Na alweer een zonovergoten en gezellige dag, gisteren met de KoffieKar, is de donatiepot fors volgelopen. Tijd voor een overboeking naar het goede doel:
met deze bijdrage komt het totaal op € 200,-
Sinds de start in maart 2022 is daarmee € 200 overgeboekt naar Giro555. Bij de FAQ's is altijd de aktuele stand te vinden: klik daar op de vraag Staat er een fooienpot bij de KoffieKar ?.8 augustus 2023 - Na vele weken treurnis lijkt het hemelvocht eindelijk opgedroogd. Hoeven we ons bakkie troost eens niet aan de huiselijke keukentafel of op een overdekt terras tot ons te nemen. Maar lonkt een bezoek aan de KoffieKar. Donderdag 10 augustus wordt de zomer herstart, op het immer gezellige parkeerterrein bij Ressen, aan de voet van de Betuwelijndijk.
Wel goed insmeren, zonkracht 7 voorspeld.28 juni 2023 - Klein nieuws: we hebben er een derde comfortabele zitgelegenheid bij. Van hetzelfde type als de twee bekende campeerstoelen, maar dan een maatje kleiner. Voortaan kan ook het jongere volkje aanschuiven, mits niet zwaarder dan 80 kg... De als zitkussens bruikbare koffiebonenzakken op de brandtrap blijven natuurlijk dienst doen bij grotere drukte.
eindelijk drie comfy zitplaatsen op de stek bij Ressen17 juni 2023 - Na het bezoek aan Park Bredelaar en de Open Dag van de Stadslandbouw Arnhem hebben we beide locaties opgenomen in een nieuwe link: locaties. Deze link is ook te vinden via het menu, onder 'nieuws'.proeven en keuren bij de KoffieKar 7 juni 2023 - We hebben er een nieuwe stek bij: de tuin van het Park Bredelaar!

Het idee om ook hier koffie te zetten, spookte al langer door het hoofd. Vandaag was het eindelijk zover. Voor een betrekkelijk korte tryout togen we naar dit deel van het grote Park Lingezegen. Hier ligt een mooie moestuin voor uitsluitend deelnemers, maar het geheel is openbaar toegankelijk voor spontane bezoekers.

We werden warm en vriendelijk begroet door enkele medewerkers. Drie kwartier later floot de ketel en kon iedereen genieten van verse thee, koffie en gekoeld water. Alles kwam rimpelloos door de keuring. Tijd voor een foto.

Voor de KoffieKar heeft deze locatie enkele voordelen boven de Ressense stek. Zo hoeft er geen meubilair mee, want er zijn overal leuke zitplekken aanwezig. Bovendien is het er veel stiller en het uitzicht mooier. Waarschijnlijk komt er wel (veel) minder publiek naar het park dan wat er langstrekt over de F325 bij Ressen. We gaan het meemaken. Zie bij locaties voor de route.
3 mei 2023 - Eindelijk is het zover. Voor donderdag 4 mei belooft het KNMI veel zon, geen regen, 20 °C en een hooguit matige oostenwind. We gaan op stap. Vanaf pakweg 10:00 uur staat de KoffieKar bij het bekende knooppunt Ressen, een halfuur later kookt het water, fluit de ketel en geurt de koffie voor de dierbare bezoekers. Zinin.het eerste wiel is gespaakt 23 april 2023 - Nog steeds geen weer waar alles aan klopt; laten we er geen woorden aan vuil maken. Dan maar ander nieuws, want het is wel weer om te klussen.

Het werk aan de Roestbak vordert traag maar gestaag. Belangrijk wapenfeit: het eerste van de wielen is gespaakt! Leermoment: er zijn 16 manieren om dat te doen, en slechts ééntje klopt...
10 maart 2023 - Vandaag precies één jaar geleden reed de KoffieKar voor het eerst uit, het zomerseizoen 2022 tegemoet. Op die prachtige voorlentedag vonden de eerste leuke ontmoetingen plaats, en werd er lekkere koffie gezet in heerlijk warmende zonneschijn.

Hoe anders is de situatie nu: de ene na de andere depressie trekt met kou en sneeuwbuien over de regio. Dan zit er maar één ding op, want hoe sprak de oude dichter op zijn sterfbed: "Houdt hoop, vrienden, want er is licht aan het einde van de tunnel. Het is niet veel, maar je kunt er wel bij lezen". Zo is het maar net.
23 januari 2023 - Zoals beloofd nog een overzichtje: wie/wat stopte er allemaal in het zomerseizoen 2022 bij de KoffieKar?

Er kwamen liefst 286 bezoekers uit 13 landen langs. Velen zijn op de gasten-pagina te vinden.

per scootmobiel langs de koffie

Diverse beroepen trokken voorbij: meerdere lassers, fotografen, wielrenners, docenten, scholieren, inspecteurs, verpleegkundigen, biologen, handhavers, kunstenaars, vrijwilligers, mantelzorgers, daklozen, huisvaders/-moeders, vogelaars, bermbeheerders, ondernemers (poffertjeskraam, lingerie, 3D-printen, lunchcafé, afvalverwerking, cafetaria), een visroker, gemeenteraadslid, jeugdzorger, lasinstructeur, hoogleraar, fietsenmaker, klokkenluider, creative director, therapeut, hovenier, verzekeringsagent, fietskoerier, doktersassistent, carriereconsulent, dierenarts, architect, schoonmaker, lampenontwerper, militair, designer, gynaecoloog, koerier, schapenherder, stamboomonderzoeker, software engineer, muzikant, tuinontwerper, planeconoom, ...

Eveneens interessant waren vaak de passerende vervoermiddelen. Behalve vele wandelaars en -al dan niet- elektrisch pedalerende fietsers kwamen gebruikers van/met de volgende 'apparaten' langs: scootmobiel, bakfiets, tandem, trike, scooter, skateboard, step, inlineskates, mini-motor, fatbike, ligfiets, rolstoel, speed-pedelec, Canta GLX, auto en bestelbus (op de F325!).
2 januari 2023 - Het voltallige personeel wenst alle bezoekers van de KoffieKar een gezond en liefdevol nieuw jaar toe. Met -uiteraard- vele lekkere kopjes koffie, zoals bekend één van de beste, menselijke bindmiddelen die er zijn. We kijken uit naar het nieuwe seizoen, ongetwijfeld weer met vele fijne ontmoetingen.27 november 2022 - Zoals eerder vermeld gaan alle inkomsten van de KoffieKar naar een goed doel. Nu het seizoen is afgelopen, gaat ook het resterende bedrag in de - niet bestaande - fooienpot naar Giro 555.

Vandaag is daarom weer een mooi bedrag overgemaakt, namelijk € 29,57.
tweede bijdrage aan Giro 555 Met dank aan alle vrijgevige bezoekers.
25 oktober 2022 - Het seizoen van de KoffieKar is afgelopen. Een beknopt overzicht met interessante weetjes volgt binnenkort. Ook wordt er alvast nagedacht over volgend voorjaar. Houd dus het nieuws in de gaten.

Op één punt is het voorwerk trouwens al begonnen; zie foto. Drie oude en zwaar beschadigde pallets zijn gesloopt, verzaagd en verspleten. Voer voor volgend voorjaar.

houtjes voor het volgende seizoen
30 september 2022 - zonnebloempitten roosteren bij de Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem Het KoffieKar-seizoen nadert voorzichtig z'n einde. Maar het is nooit te laat voor een surprise. Vandaag staat de Kar voor het eerst op een nieuwe locatie: het terrein van de Stadslandbouw Mooieweg 17 in Arnhem.

Ook voor het eerst: de KoffieKar is zelf de bezoeker. Neemt niet weg dat er koffie wordt gezet voor de vrijwilligers van de Stadslandbouw; zij kweken en oogsten hier groenten en fruit voor de Arnhemse Voedselbank. Vandaag wordt bovendien in de bloementuin gewerkt. Bezoekers kunnen hier -tegen een vergoeding- een fleurig boeket samenstellen.

Nog een premiere: behalve koffie zetten kun je met de Kar ook zonnebloempitten roosteren. Die worden morgen op de open dag aan bezoekers uitgedeeld.
26 september 2022 - je ziet de bui al hangen Na vele weken van droogte toont de buienradar van het KNMI zich al enige tijd van zijn natte kant: vele tinten grijs. Aangevuld met roze en soms rood en zwart. Geen weer om erop uit te trekken met de KoffieKar.

De regenkansen voor deze week: 90% - 80% - 80% - 90% - 90% - 90%. Je zou er neerslagtig van worden. Begin oktober gloort er hoop: 60 à 70% kans op een overgang naar een droger weertype. Tot dan geldt: humor drooghouden en koffie drinken.
12 september 2022 - Terug van twee weken vakantie. Lekker gefietst en ... zie hieronder: liefst 49 suikerzakjes gescoord. Met z'n vieren verzameld, dat dan weer wel. De KoffieKar rolt - wat suiker betreft - goedgemutst de herfst tegemoet.
suiker tot in de herfst
21 augustus 2022 - Uiteraard is het de bedoeling dat er bij de KoffieKar wordt uitgedeeld, aan de bezoekers. Die vormen immers het goede doel. Maar soms ...

Op deze lekker drukke zondag (we zitten inmiddels boven de 250 bezoekers) komt een bevriend stel uit Huissen aangefietst. En er wordt uitgedeeld. Een mooie voorraad suikerzakjes, zelfgesprokkelde stookhoutjes en liefst 120 koffiefilters in de vereiste mini-maat wordt aan de KoffieKar overhandigd. Alsmede een appeltje voor de dorst. Dit grenst waarachtig aan liefde 😍.

Een welkome aanleiding om ook al die andere bezoekers te bedanken, die fruit, koekjes, gebak en snoep deelden. En wat te denken van Trudy, die zelfs een heel pak koffie liet bezorgen voor de Kar ...
9 augustus 2022 - via de QR-code kom je op deze website Naar behoefte kunnen bezoekers van de KoffieKar een visitekaartje meekrijgen. Daarop staat het www-adres van deze website vermeld. Zodoende is b.v. de agenda te raadplegen, waardoor men nooit tevergeefs naar één van de koffie-stekken hoeft te fietsen.

Er is ook een snellere (en bovendien typefoutloze) manier om met je smartphone de website te bezoeken: de QR-code, zie hiernaast.

Natuurlijk heeft het weinig zin om deze QR-code op de website zelf te publiceren (U zoekt de Dorpstraat? Dan kunt U het beste naar de Dorpstraat gaan; daar weten ze de weg.).
Maar met een geprint exemplaar bij de KoffieKar ...

5 augustus 2022 - ons nieuwe boegbeeld: Karla De KoffieKar heeft per vandaag een nieuw boegbeeld: Karla. Zij zal vanaf morgen haar relaxte inbreng hebben bij het koffiegebeuren.

Voor Karla wordt een vaste plek op de rand van de toonbank gereserveerd. Daar kan zij de aandacht van de jongste bezoekers tegemoet zien. Die hebben immers minder behoefte aan de doorgaans diepzinnige gesprekken die vaak bij de Kar worden gevoerd.

Het leven lacht Karla trouwens toe: hoe heerlijk moet het zijn als je de hele dag in de geur van vers gezette koffie verkeer(d/t) 😜 ?

24 juli 2022 - Soms laten bezoekers bij de KoffieKar een bijdrage achter. En dat terwijl het tweede kopje gratis is, het eerste kopje niets kost, en de lekkere kaneelgebakjes onbetaalbaar zijn. Al deze ongevraagde bijdragen tellen inmiddels op tot € 102,25.

Alle inkomsten gaan naar een goed doel. Vandaag is daarom voor het eerst een mooi bedrag overgemaakt, zie hieronder.
bijdrage aan Giro 555 Met dank aan alle vrijwillig vrijgevige bezoekers.
12 juli 2022 de nieuwe achterklep van de KoffieKar- Roddel ende ... . Sinds vandaag zit er een achterklep op de KoffieKar. Die is bedoeld om op zonnige dagen -en alleen op dit soort dagen rukt de KoffieKar uit- het binnenste van de Kar koel te houden. De zon schijnt anders namelijk gedurende enkele uren door een fikse opening naar binnen. Minder goed voor de koffiemelk.

In geopende toestand dient het nieuwe klepje tevens als mini-tafel; daarop kan b.v. gebak op schoteltjes worden geplaatst. Het klepje wordt na sluiting door een magneet op zijn plaats gehouden.

Kom intussen zelf maar eens kijken: agenda.
11 juni 2022 - Het was weer een mooie dag, op de inmiddels vaste stek bij het knooppunt Ressen. Leuke bezoekers, goede gesprekken, mooie verhalen, verse koffie, lekker gebak, weinig haast.

achterkant van de KoffieKar Menig wandelaar of fietser neemt een foto van de KoffieKar, en vrijwel altijd van de voorkant. Deze keer nam iemand ook een backstage-foto: al die laatjes ... en vooral: waarvoor dient het witte bakje aan de rechterkant? Doe mee aan de prijsvraag en verdien een gratis kopje koffie 😜.
4 juni 2022 - Goed nieuws van Het Arnhems Gemaal: vanaf zondag 5 juni is dit leukste café van Arnhem drie maanden lang ook op zondag geopend, tussen 12 en 17 uur. Het gaat nog verder: woensdag t/m zaterdag gaat Het Gemaal voortaan al om 10:00 uur open.

Daarmee groeit ook de kans dat u bij de KoffieKar met gebakjes van dit gezellige café wordt verwend.
23 mei 2022 - De komende twee weken is de KoffieKar op vakantie. De fietsspieren moeten weer eens opgewarmd, en op zonnige terrasjes moeten suikerzakjes gescoord worden. Na het lange Pinkster-weekeinde staan we weer te trappelen om de bezoekers met verse koffie te verwennen. Hooguit het weerbericht houdt ons dan nog tegen.pinksterbloemen in april 19 mei 2022 - Op het tafeltje bij de KoffieKar staat altijd een vaasje, met daarin een mini-boeket veldbloemen. Een tweede vaasje staat op de toonbank van de kar, met meestal wat kleinere bloemen.

Alles is in de directe omgeving geplukt, dagvers uit de berm. Bijna elke week verandert daar het 'aanbod' aan bloeiende planten: pinkster- en paarde-bloemen, koolzaad, madeliefjes, boterbloemen, fluitekruid, rode klaver etc. Alleen van de overvloedig aanwezige soorten wordt geplukt. De boeketjes worden telkens opgefleurd met schapenzuring of sierlijke grashalmen.

De dierbare gasten worden niet slechts met koffie verwend; het oog wil immers ook wat. En met een scherm van vlierbloezem komt zelfs de neus niets tekort.

28 april 2022 - Eigenlijk arriveren alle bezoekers bij de KoffieKar onverwacht. Al zijn het soms oude of jonge bekenden. Op de dag na Koningsdag echter kwam de belangstelling uit een nog onverwachtere hoek. Voor het eerst vertoonde zich een schaap bij onze lokale (hore)Kar. En zoals dat gaat: als er één schaap aan de spoordijk verschijnt ...

koffie, dames?
23 april 2022 - het nieuwe visitekaartje? Regelmatig vragen bezoekers bij de KoffieKar: 'sta je hier elke dag?'. Het antwoord is meestal: 'alleen bij mooi weer, maar als je het precies wilt weten, kijk dan op de agenda van de website'. Vervolgens krijgt de bezoeker een haastig met de hand geschreven briefje met het adres.

Dat kan makkelijker, met een visitekaartje. Misschien is dit ontwerp al voldoende ...?
11/12 april 2022 - logo van Het Arnhems Gemaal Een nieuwtje voor bij de koffie.

Speciaal voor de bezoekers van de KoffieKar heeft Marian van huiskamercafé Het Arnhems Gemaal heerlijke gebakjes ter beschikking gesteld.

Dankzij haar smakelijke bakwerk werden maandag en dinsdag vele wandelaars en fietsers bij de gratis koffie ook nog getrakteerd op lekkere cinnamon rolls. Dat zijn geurige kaneelbroodjes om van te watertanden. Hetgeen volop geschiedde. Daarom niet alleen dank maar ook welverdiende complimenten aan de dames van het leukste café van Arnhem 👍 !
5 april 2022 - zet een vinkje op de contact-pagina: stuur mij een berichtOmdat er enige vraag naar was, hebben we op de contact-pagina een extra 'service' toegevoegd. Je kunt daar voortaan met een vinkje aangeven dat je een melding wilt ontvangen als de KoffieKar ergens gaat staan.
Hoef je niet meer dagelijks op de agenda te kijken ...3 april 2022 - Aanstormende fietsers uit de richting Lent, Ressen en Nijmegen vliegen vaak de koffiestek voorbij zonder dat het doordring(k)t. Het viaduct en de bijbehorende slingerbocht vragen om alle aandacht. Dan is het kleine parkeerterrein met de KoffieKar al gauw gemist.
Aan deze situatie maakt het nieuwe 'reclamebord' langs het fietspad een einde. Men hoeft zelfs niet meer achterom te kijken alvorens beheerst -doch beslist- in de remmen te knijpen.
het reclamebord
1 april 2022 - de maand maart Maart was de eerste maand dat het winter-model van de KoffieKar in 2022 uitrukte.
En wat voor een maand werd het joepie !

In de eerste plaats natuurlijk vanwege het geweldige lenteweer: eindeloos zon, weinig wind, aangename temperaturen. Dan is het goed toeven, zelfs bij het knooppunt Ressen.

Mede vanwege dit superweer kon de KoffieKar liefst 7 keer aan de slag; zie het overzicht hiernaast. Meer dan 50 bezoekers namen de tijd voor een praatje, en natuurlijk voor een vers kopje lekkere slow koffie.

De komende tijd belooft minder geschikt weer; koud en nat. We wachten geduldig af. En kijken regelmatig naar de agenda.
25 maart 2022 - de onderzetter van Fuchsia Een van onze dierbare sponsoren, Fuchsia uit Arnhem, heeft voor de KoffieKar gratis zeven hele mooie onderzetters gemaakt.

Ze zijn van fijn, dun triplex, met het inmiddels bekende K-logo er op. Subtiel gezaagd , geschilderd en weer verlijmd op een flinterdunne houtlaag. Afgewerkt met een heldere lak, dus ook geschikt voor de koffieknoeiers; hier wordt meegedacht. Jeannette en Peter: welk een team !22 maart 2022 - dode takken van essen, goed stookhout voor de KoffieKar Met de lege fietskar er op uit, om hout te sprokkelen voor het winter-model. Zowel dorre twijgjes als dikke takken zijn geschikt als stookhout. Uiteraard na wat zagen, breken, klieven ... je krijgt het er drie keer warm van.

De stormen van afgelopen februari hebben veel dode takken uit de bomen gewaaid. Met name de essen worden al enkele jaren aangetast door de schimmel chalara fraxinea, wat leidt tot de fatale essentaksterfte.
20 maart 2022 - Begin van de lente. Inmiddels is het wintermodel al vier keer in actie gekomen, tot wederzijds genoegen. Daarom morgen weer; we hebben de koffiesmaak goed te pakken. Mocht je er ook trek in hebben, houd dan de agenda in de gaten.9 maart 2022 - Het winter-model is eindelijk klaar. Morgen, 10 maart, rolt de KoffieKar voor het eerst dit jaar naar het zuiden. Zie de agenda voor meer details.15 februari 2022 - Over twee maanden, op 15 april, begint voor de KoffieKar het zomerseizoen. Maar de afgelopen dagen is er weer verder gesleuteld aan het winter-model.
Het linker, kromgetrokken spatbord van hout is vervangen door een iets langer en strakker model van MDF. Daarop pronkt nu een passende kleine 'toonbank', met een afsluitend achterwandje. Daar komt nog een soort van 'logo' op.
26 januari 2022 - Alle materiaal voor de twee nieuwe wielen van de Roestbak is binnen, veel sneller dan verwacht. Het eerste van de twee oude wielen is ontspaakt, en de naaf onder handen genomen.
14 januari 2022 - Er is nieuws over de vervanging van de twee wielen van de Roestbak. Niet helemaal zoals gehoopt, maar het vooruitzicht op een rollende aanhanger werkt wel motiverend.
7 januari 2022 - De laatste dagen is er weer flink aan de Roestbak gehobbied. Het frame wordt gaandeweg tot op het staal geschuurd. Verder wordt onderzocht of er RVS-velgen, spaken en spaaknippels te bestellen zijn, om de twee doorgeroeste wielen te vervangen. Vanwege de bijzondere naven zijn deze wielen als geheel nergens meer te vinden; dus moet er hoe dan ook zelf worden gespaakt.
20 december 2021 - het Winter-model van de KoffieKar, nog in de bouwfaseEn daar is dan de eerste foto van het Winter-model. Hoog op de wielen, een hele opbouw. Maar nog niet helemaal gebruiksklaar.

Meest opvallend is misschien de nieuwe warmtebron, het kacheltje ACE-1. Daarop een fluitketel die melodieus laat weten wanneer de koffiekan worden gezet.

In de zes op maat vervaardigde schuiflades is o.a. ruimte voor de brandstof: kleine snippers en spaanders van afvalhout (gesloopte pallets) en notendoppen.

De naam ACE-1 staat voor African Clean Energy. Onder in het kacheltje bevindt zich een regelbare ventilator met accu; die zorgt voor voldoende zuurstof t.b.v. een bijna rookvrije verbranding.

Binnenkort komt er misschien een eigen webpagina voor het Winter-model.

3 december 2021 - Er is een begin gemaakt met de bouw van het Winter-model van de KoffieKar! De zonnespiegels worden vervangen, en er komt een opbouw voor een houtkacheltje. Zodra er foto's zijn ...26 november 2021 - Helemaal uit de stad Groningen werd een gebruikte fietskar opgehaald. Die moet over afzienbare tijd dienen voor het vervoer van boodschappen en afval. Dan krijgt de huidige KoffieKar alle ruimte voor aanpassingen. Hij hoeft ook niet meer telkens afgebroken of ontmanteld te worden voor elke klus.
De nieuwe fietskar wordt voorlopig aangeduid als De Roestbak, want veel positiever kun je er amper over spreken. Maar er gloort hoop: binnenkort meer.1 september 2021 - Het stookseizoen 2021 is afgelopen, zonder officieel optreden van de KoffieKar. Het virus hield ons wederom in de houdgreep. Op 15 april 2022 gaan hopelijk we weer los zonder onoverkomelijke beperkingen.15 april 2021 - De crisis heeft ons nog niet verlaten, maar per vandaag is het koffiezetseizoen officieel van start gegaan; de zon staat weer voldoende hoog voor een lekker bakkie.
De komende dagen worden alle onderdelen van 'het apparaat' weer uit het vet gehaald en nagekeken. Net zoals de fietskar zelf. Dan wordt de KoffieKar™ opgebouwd en -bij helder weer en weinig wind- de eerste koffie gezet. We kijken er enorm naar uit!22 september 2020 - De zomer is voorbij, het stookseizoen rond 1 september afgelopen. Zonder dat de KoffieKar ook maar één keer in actie mocht komen. Het voelt als een verloren zomer door alle contactschuwheid. Het was corovóór en corona.
Volgend jaar beter, hoop doet leven, bakkie troost, dan maar thuis. Komt gezond door de donkere maanden. En als er vragen zijn...18 mei 2020 - Helaas, voorlopig komt het er niet van. Met de van overheidswege -terecht- opgelegde corona maatregelen gaan we geen bezoekers trekken voor de KoffieKar. Ondanks het prachtige voorjaarsweer. Weersvoorspelling ? Weersverspilling !16 maart 2020 - Met nog precies één maand te gaan tot de start van het nieuwe koffieseizoen kondigt de overheid beperkende maatregelen aan i.v.m. het corona-virus. Al zijn we geen 'echte' horeca, dit gaat iets betekenen...2 september 2019 - Begin van de winterslaap. Het donkere halfjaar is geen periode om koffie te zetten m.b.v. de KoffieKar. De zon komt tussen begin september en half april niet meer hoog genoeg. Daardoor levert de KoffieKar onvoldoende vermogen om binnen redelijke tijd een kopje te zetten.23 augustus 2019 - Op liefdevol verzoek toog de KoffieKar helemaal naar Wageningen; 18 km door de Betuwe en over de Rijndijken. In zonovergoten entourage werden in hoog tempo enkele kopjes gezet. De gasten waren niet alleen te spreken over de 'performance'; ook de kwaliteit van de koffie werd geprezen. En terecht .30 juli 2019 - Een warme en heldere dag. Tussen 10:30 en 14:30 uur (di)verse kopjes koffie gezet, aan het Frontlijnpad bij de Linge.

Het begon helaas met opruimen; de picknickplaats lag bezaaid met papiersnippers. Om 10:55 uur stond de zon eventjes precies op de juiste hoogte om zonder vasthouden van de dissel te kunnen stoken: de aanhanger staat dan los op de achter- / onderkant. Je hebt aldus de handen vrij om alvast het kopje klaar te zetten, met filter, koffie en houder. Dat zet ons aan het denken over een handsfree versie 3.5. Ja toch ?

Leuke mensen gesproken, vogels gespot, vlinders bewonderd. Ook zelf bijna gaargekookt, tot de bewolking kwam opzetten.
2 juli 2019 - Wel heel speciaal: ter gelegenheid van haar vers behaalde HAVO-diploma trakteert partner in crime Eevee op zelfgemaakte appeltaart. Uiteraard onder de begeleidende voorwaarde van zongestookte koffie. Heerlijk !!27 juni 2019 - Tussen 10:15 en 14:00 uur koffie geschonken. Deze keer bij het kruispunt Drielsedijk en fietspad Meinerswijk. Wederom geslaagd.fietspad langs de Linge bij Elst 17 juni 2019 - Een mooie en lange dag. Heldere hemel, 25 graden, wind uit het zuiden. Tussen 10:30 en 15:15 uur vele kopjes koffie gezet.

'Standort' weer aan het Frontlijnpad langs de noordelijke oever van de Linge. Daar staat een grote picknicktafel met banken. Het meubilair hoeft dus niet meegesleept. Nadeel: er is geen schaduw te bekennen. En er moet veel rommel geruimd. Gelukkig hebben we daarmee ruime ervaring 😊

Diverse leuke ontmoetingen en gesprekken gehad, o.a. met een drietal 'vogelaars'. Wat leren we toch veel...
24 mei 2019 - Vanwege matig weer telkens opnieuw uitgesteld, maar vandaag is het eindelijk zover: in de namiddag breekt de bewolking en voor het eerst dit jaar komt de KoffieKar in actie. Tussen 15 en 17 uur (di)verse bakjes gezet. Standplaats: Frontlijnpad langs de Linge. Leuke ontmoeting met Joop.


8 apr 2019 - Één week voordat het buitenkoffiestookseizoen eindelijk weer begint, is de knoop doorgehakt. Bij een buitensport winkel stond een voor ons publiek perfecte set stoelen: klapmodel, lichtgewicht, degelijk (tot 90 kg), goedzittend, stabiel, mooie hoogte en ook nog afgeprijsd. Vanzelfsprekend per fiets naar huis vervoerd.

Via de kringloopwinkels wilde het helaas niet lukken om geschikte stoelen te vinden. Het enige stel dat acceptabel leek, was uiteindelijk te laag om er na verloop nog weer uit te komen. Niets voor de vermoeide fietser of wandelaar.
15 feb 2019 : lente !!! 15 feb 2019 - Over precies twee maanden begint het zomerse stookseizoen voor de KoffieKar. Hopelijk met dezelfde strakblauwe hemel als vandaag 😎12 feb 2019 - Vandaag is op de wetenschap-pagina het onderdeel wiskunde uitgewerkt. Weer eens in de sfeervolle en sterk caffeïnehoudende omgeving van Het Arnhems Gemaal, het leukste café van Arnhem.

De parabolische spiegel en het volume van de stookbuis zijn in formules gegoten. Daaruit wordt o.a. duidelijk waarom voor een 22 mm stookbuis is gekozen.