de KoffieKar
FAQ's

Hier vindt U de meest gestelde vragen. Klik op driehoekje (▸) of balkje voor het antwoord.

 • Wat is de KoffieKar, en hoe werkt hij?
  De KoffieKar is een fietskar waarmee je onderweg bij mooi weer koffie kunt zetten. In de zomer, bij perfekt weer, zelfs direkt op zonne-energie. Wat de KoffieKar doet en hoe het allemaal werkt, lees je in dit verhaal.

 • Kan ik de KoffieKar ergens bekijken?
  Vanzelfsprekend. Mocht u de KoffieKar in werking willen zien, kijk dan bij de agenda naar plaatsen en tijden. Of maak een afspraak via het contact-formulier.
  Houd er rekening mee dat het zomer-model alleen tussen 15 april en 1 september actief is, en alleen bij zeer zonnig weer.
  Buiten die periode schenken we koffie dankzij het winter-model, gestookt op houtsnippers. Dat seizoen duurt pakweg van half maart tot half oktober.

 • Hoe lang duurt het stookseizoen?
  138 Dagen. De zon staat van 15 april t/m 1 september hoog en lang genoeg aan de hemel om een fatsoenlijke kop koffie voor u te kunnen zetten. IJs en weder dienende.
  Er is ook een winter-model van de KoffieKar; dat breidt het stookseizoen met 2 à 3 maanden uit. Het winter-model wordt ook vaak in de zomermaanden gebruikt.

 • Hoe groot is het nuttige vermogen van de KoffieKar?
  Ha, eindelijk iemand met wetenschappelijke belangstelling 😉. Kan de KoffieKar wedijveren met een zonnepaneel?

  We hebben het zo goed mogelijk en verantwoord onderzocht. Daarbij bleek het hoogst gemeten nuttige vermogen 139 Watt. Het ingestraalde (licht-)vermogen van de zon op de spiegels was toen 346 W. Daarmee komt het nuttige rendement van de KoffieKar op 40 %. Dit percentage van de inkomende zonne-energie wordt dus omgezet in warmte voor het verhitten van het water.

  Om een idee te krijgen: zelfs een hypermodern zonnepaneel van deze afmeting zou niet meer dan 76 Watt produceren.


 • Hoeveel kost een kopje KarKoffie?
  Met alles kun je geld verdienen. De kunst is om dat niet te doen.

  Dat kost u niets. Behalve -soms- wat geduld; hier zetten we immers slow coffee.

  Daar staat tegenover dat suiker, koffiemelk, havermelk en koekjes gratis zijn. Net zoals het tweede kopje. En -mits op voorraad- de heerlijke gebakjes van Het Arnhems Gemaal.

  Regelmatig wordt gevraagd waarom de koffie hier gratis is. Het antwoord luidt simpel doch eenvoudig: koffie is een mensenrecht. En tevens het lekkerste sociale bindmiddel.

  En het antwoord van (neef Karel van) Loesje spreekt helemaal voor zich; zie hiernaast: • Staat er een fooienpot bij de KoffieKar ?
  Nee. Soms kunnen gulle gasten zich niet bedwingen, en laten geld achter 'voor het goede doel'. En daar wordt het dan ook uitsluitend voor gebruikt: alle vrijwillige (andere zijn er niet) bijdragen gaan naar Giro 555, de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties.

  De meterstanden:
    overgemaakt     per datum     totaal naar Giro 555  
     € 100,--   24 JUL '22     € 100,--
     € 29,57   27 NOV '22     € 129,57
     € 70,43   24 AUG '23     € 200,--
     € 35,57   13 DEC '23     € 235,57--

  Inmiddels is er alweer € 5,85 in voorraad.
  Overigens kwamen al diverse bezoekers op hetzelfde idee om hun vrijwillige muntje(s) op het bankje van Karla te deponeren. Daar was het nooit voor bedoeld, maar kennelijk werkt het uitnodigend ...

 • Heeft de KoffieKar ook een afwasmachine?
  links: het afwasbakje

  Bij de KoffieKar horen tien kleurrijke koffiekopjes, plus twee mooie mokken voor de thee. Na gebruik belandt alles in het afwasbakje, wachtend op een pauze in de gestage stroom bezoekers.

  Ook de afwas gebeurt uiteraard handmatig, slow dishes, in het sopje met een ecologisch afwasmiddel. Dat bevat noch kleurstoffen noch parfum. Koffie dus zonder een nare bijsmaak.


 • Is er een WC bij de KoffieKar?

  Helaas, helaas. En om een komplete Dixie-WC achter de aanhanger mee te nemen, da's net iets teveel gevraagd. Voor de bezoekers zijn er daarom twee legale oplossingen: óf ophouden, óf na de koffie doorfietsen naar Elst, Bemmel of Ressen.

  In principe is wildplassen (boete volgens de Algemene Plaatselijke Verordening € 140) nergens toegestaan. Naar het schijnt is er in het gemeentehuis van Ressen - voor € 3,50 per maand - een lokale vrijstelling van dit verbod verkrijgbaar, de zogenaamde plaspartout.


 • KoffieKar:
  wereldwijd het enige mobiele koffiezetapparaat op zonne-energie?

  Voor zover wij weten: ja.

 • Waar komt het mooie 'Koffie'-bord op de Kar vandaan?
  onderzetter, vervaardigd door Fuchsia De letters zijn ontworpen en uitgezaagd door onze sponsor Fuchsia. En vervolgens in ons favoriete blauw geschilderd en op het triplex bord gelijmd (zie foto).
  Dezelfde letter is trouwens gebruikt voor het 'reclamebord' dat bij het fietspad staat. Alsmede voor de onderzetters, helemaal door Fuchsia vervaardigd.

 • Waar komen die heerlijke cinnamon rolls vandaan?
  Van Het Arnhems Gemaal. Daar maken ze trouwens nog veel meer (en andere) lekkere dingen. Gaat dat zien. En proeven.

 • Waar komen de suikerzakjes vandaan?
  Die halen we overal vandaan. Ergens een terrasje pikken? Dan pikken we de uitgedeelde suikerzakjes mee. Er zijn ook lieve bezoekers die zelf zuikerzakjes sparen, speciaal voor de KoffieKar 😇😇
  de sporen van een lekkere vakantie

 • Waarvoor staan de letters TIR op het nummerbord?
  Transports Internationaux RoutiersDie staan voor Transports Internationaux Routiers. Dat is Frans voor 'internationale wegtransporten'.

  Het klinkt misschien wat ambitieus voor de KoffieKar, maar de aanhanger zelf is in veertig jaar heus al diverse grenzen overgestoken. Ook toen het TIR-bord voor vrachtwagens binnen de EU nog verplicht was. Lachen.

  Het bord is rond de eeuwwisseling opgeraapt uit de berm, ergens tussen Elst en Oosterhout.


 • Wat gebeurt er met mijn gegevens op de contact-pagina?
  Niets. Behalve natuurlijk dat u - desgevraagd - antwoord krijgt.
  Uw gegevens doorspelen naar derden? Nooit, never, niemals, jamais, aldrig, nunca, non mai ...

 • Kan ik ook andere vragen stellen?
  Dat kan, via het contact-formulier. Levensvragen zijn hiervan uitgesloten; die kunt u uitsluitend tijdens een ontmoeting met het personeel van de KoffieKar stellen.

naar boven